Pompás programot kínálnak a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a jól ismert magyar népmeséből merítette csütörtökön kezdődő 2021/2022. évadának a címét: „Az élet sója”. Az évad művészei korlátozások nélkül, ötbérletes sorozaton és számos, egyedi koncerten fogadja a zenére nyitott hallgatóságot. (A nyitó képen: Bogányi Tibor és Varga Gilbert.)

A 210 éves zenekar új évadjában öt magyar mű ősbemutatója lesz hallható, Bogányi Tibor Bruckner-ciklusának pedig a zárófejezetéhez érkezik az együttes, amely idén a bécsi Musikvereinben is fellép. A „só” kapcsolatot teremt az ízek között: a pécsi zenekar koprodukciós partnere a Müpának, a Zeneakadémiának, a Budapesti Fesztiválzenekarnak, a Bóbita Bábszínháznak, a Pécsi Balettnek, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek, a Budapest Concertónak, az Óbudai Danubia Zenekarnak, a Wrocław Filharmonikusoknak és a Győri Filharmonikus Zenekarnak. A zenekar pécsi bérletes hangversenyeire a jubileumi évadban a 6-18 évesek ingyen jegyet kapnak.

Közös kulturális kincsünk a történet, mely szerint a mesebeli király kérdésére, hogy mennyire szeretik a lányai, a legkisebb így felelt: „Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót.” E népmesei motívumot tovább gondolva nevezte el a Pannon Filharmonikusok a 2021/2022. évadát. Az élet sója évadban rendkívül gazdagon mutatkozik meg az ország egyik legmodernebb együttesének kreativitása, a művészetre és a közönségre egyaránt figyelő hozzáállása. Az együttes sóként kíván jelen lenni a közönség tagjainak életében, mintegy a koronavírus járvány ellenpontjaként: a vírus elválaszt, bezár és megfélemlít. Ezzel szemben a Pannon Filharmonikusok a Kodály Aperitiffel kinyitotta a Kodály Központot, egészségesen, védetten, tárt karokkal és korlátozás nélkül várja a közönséget.

A Pannon Filharmonikusok kapcsolatot teremt: koprodukciós partnereivel közösen opera-, bábszínházi és balett-produkciókat állít színpadra, fellép a Liszt-ünnepen az esztergomi bazilikában, a magyar kincsek ünnepén a Zeneakadémián, a Richard Strauss-maratonon, valamint Bécsben, Wrlocławban és Győrött. Liszt Ferenc emlékére zongoraestet tartanak a Kodály Központban a zeneszerző születésnapján.

Varga Gilbert, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere édesapjának, a legendás hegedűművésznek és tanárnak munkássága előtt tisztelgő koncerten tíz év körüli korban járó csodagyerekek, nemzetközi versenygyőztes szólisták lépnek a színpadra.

A Finnországban nevelkedett, tanult vezető karmester, Bogányi Tibor a tőle megszokott vérpezsdítő koncertre készül a zene világnapján, és vezetésével játssza el az együttes Anton Bruckner összes szimfóniáját, melyből az idén a hatodikra kerül sor.

Elina Vähälä (foto: Celina Simonen)
Daniel Müller-Schott.

A koncerteken fellépnek a versenyművek hazai és nemzetközi szólistáinak legkiválóbb tolmácsolói, Fejérvári Zoltán, Daniel Müller-Schott, Giovanni Guzzo, Szabóki Tünde, Baráti Kristóf és Maxim Rysanov, Bogányi Gergely, Balog József, Elina Vähälä, Bereczky Dávid, Devich Gergely, Rohmann Ditta, Várdai István és Silvia Carredu.

Folytatódik a Pannon Filharmonikusoknak a Müpával és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-vel közös koprodukciója, amelynek részeként Donizetti operabemutatóra kerül sor Yolanda Auyanet és Bretz Gábor főszereplésével. A 60 éves Bóbita Bábszínházzal és a Pécsi Balettel két koprodukciót láthat a közönség: Kodály Háry János bábelőadásának bemutatójára novemberben, A diótörőre pedig karácsony előtt várják a családokat.

A vendégkarmesterek között újra köszöntheti a pécsi közönség a zenekar egykori zeneigazgatóját, Hamar Zsoltot, a fiatal tehetség Rajna Martint és a nemzetközi zenei életben ünnepelt magyar dirigenst, Káli Gábort. Visszatérő vendégkarmester Gérard Korsten. Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal közös kortárs zenei produkcióban pedig a női karmesterek egyik fiatal csillaga mutatkozik be Joanna Natalia Ślusarczyk személyében.

Az idei évadban öt kortárs magyar zenemű ősbemutatóját is megrendezik; zeneszerzőik: Gyöngyösi Levente, Balogh Máté, Leszkovszki Albin és Leonardo Marino. A zenekar barokk stílusú koncertjeinek idei kínálata is páratlan. A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa a többi között a zenekart 1811-ben megalapító Lickl György (Johann Georg) zeneszerző motettáját adja elő a húsvéti ünnepi koncerten.

Az együttes nem feledkezik meg a koronavírus-járványban elhunytakról és családtagjaikról sem. Az október végi oratorikus koncertjét az ő emléküknek ajánlja, és mécsesgyújtással, valamint a gyászról szóló beszélgetéssel segíti a végső búcsúzást. A december 9-i jubileumi ünnepi koncert bevételével a koronavírus áldozatainak árváit támogatja, híven a hagyományhoz, a 210 évvel ezelőtti alapítókoncerthez, amely a muzsikus özvegyek és árvák számára adott jótékonysági hangverseny volt egykor.

Az évad egyik különlegessége, hogy a Flört című sorozat részeként péntek esténként a klasszikus koncertforma tánccal, színházzal és humorral megízesített formájában lehet része a közönségnek. Piazzolla latin dallamai, A szentivánéji álom szcenizált, civil szereplőket is bevonó verziója és Janklovics Péter stand-up humorista szereplésével előadott A zenegyűlölő produkció kacérkodik azokkal, akik még csak ismerkednek a komolyzenével. További érdekesség a Három kívánság koncert, melynek a műsorára a közönség javaslatát várja az együttes október végéig.

A gyerekek is új sorozattal gazdagodnak az idén. A tavaly kiadott Fantasztikus klasszikusok könyv életre kel, és a könyvet megismerő gyerekeknek kínál zenei élményeket. A jubileumi évben a zenekar három különböző korosztályos webes gyerekjátékot mutat be, amelyek a hangokkal, a zenével, a zenekarral való ismerkedést segítik majd. A jubileum ünnepén egyedi kottafüzetet és kifestőt készített az együttes, amelyet a zeneiskolákba és óvódákba juttatnak el; a Kodály Központ jegypénztárában is kérhetők az ingyenes kiadványok.

A Pannon Filharmonikusok a két vezető karmesterén túl vonzó a külföldi egyetemeken végzett fiatal magyar muzsikusok, és a hazatelepülők körében is. Így lépett a múlt években a zenekar vezető muzsikusainak sorába Varga Ferenc kürtszólam-vezető és Asztalos Tamás harsonaszólam-vezető Németországból, Ullén Judit csellóművész Svédországból. Az idei évadban Palotai Péter nagybőgőszólam-vezető érkezik a zenekar bőgőszólamának élére Norvégiából. A nyugat-európai zenekari kultúrájú művészek meghatározói a szakmai munkának.

A Pannon Filharmonikusok, a Filharmónia Magyarország és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. programjainak köszönhetően megvalósult a cél: a tízéves Kodály Központ a magyar zenei élet egyik komolyzenei centrumává, meghatározó szellemi műhelyévé nőtte ki magát. A város zenei múltjának gazdagságát a zenekar és a Pannon Zenebaráti Kör közösen elindított Pécs Hangjai című sétája alatt lehet megismerni, melynek következő alkalma a zene világnapján, október elsején lesz.