Poncihter-piknik a bor jegyében

Megható, amikor 18–19 évesek egyszerre köszönnek lelkesen: „Jó szerencsét!” A hagyományos bányászköszöntés Selmecbányáról, az ott működött Bányászati és Erdészeti Akadémiáról „költözött át” Sopronba a trianoni döntés után. Aztán még tovább: 1949-ben, amikor a Miskolci Egyetemé lett a bánya- és kohómérnöki kar… Sopronnak maradt az Erdészeti és Faipari Egyetem, amely az utóbbi évtizedekben további névváltásokon bukdácsolt át, mígnem mára megállapodott a Soproni Egyetem név mellett.

Bejegyzés megtekintése

A bányászköszöntés azonban megmaradt a hagyományokat büszkén tisztelő és ápoló Sopronban. A minap a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház monumentális, lenyűgöző tereiben hangzott el a tanévnyitó alkalmából.

Először a soproni borvidék borászai köszöntötték az ifjú hölgyeket és urakat a balek-hét (lám, ez is selmecbányai hagyomány, kedves örökség) és gólyatábor alkalmával. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa szervezésében, a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap támogatásával megvalósuló „poncihter pikniket” mintegy 300 résztvevővel, hagyományteremtő szándékkal tartották meg a szervezők.

De mi is az a poncihter? A magyar–német ajkú Sopronban és környékén a szőlősgazdákat nevezték ekképpen. A szó eredete: Bohnenzüchter, miután a szőlőtőkék között a takarékos, gyakorlatias, német gyökerű gazdák sokáig babot, azaz Bohnen-t termesztettek…

Hagyományosan augusztus végén érkeznek a leendő hallgatók a Soproni Egyetemre, hogy a gólyatáborban megismerkedjenek az alma materrel és a várossal. Az idén a programok bővültek, a helyínük pedig a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház festői környezete lett.

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a városvezetés, az egyetem és a helyi borászok közösen köszöntötték az érkező első évfolyamosokat, és persze a felsős hallgatókat.

A rendezvény célja az egyetem új polgárainak méltó üdvözlése, befogadása és megismertetése a helyi hagyományokkal – egy jó hangulatú délutáni pikniken és az azt kísérő játékos program részeként.

Közül is kiemelkedett a környék kulturális és természeti értékeinek bemutatása, valamint a helyiek és a térségi borászok vendégszeretetének demonstrálása. A szervezők egyebek között ismeretterjesztő előadással, fejtörővel, borkóstolóval, borászati vetélkedőkkel várták a fiatalokat.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján a város és az egyetem vezetői fogadták a diákokat.