Rendhagyó óvintézkedésekkel készül Bécs a karácsonyi vásárokra

A járványhelyzetre tekintettel az idén várhatóan nem marad el a karácsonyi idény Bécsben: a Chistkindlmarkt (nyitó képünket 2019-ben készítette © PID / C. Jobst) például már november 12-től várja mézeskalács-világába a látogatókat. Nem rendezik meg a „szilveszteri ösvényt”, ugyanakkor újra lehet majd korcsolyázni a Bécsi Városháza előtt januárban.

November közepétől nyílnak a bécsi karácsonyi vásárok, amelyekre a város most dolgozza ki a járványügyi intézkedéseket. Az már biztos, hogy a vásárokra a „2,5G-szabály” vonatkozik majd, vagyis csak koronavírus ellen oltottak, gyógyultak, vagy negatív PCR-teszt birtokosai látogathatják őket. Lesz beléptetés is, ennek mikéntjén még dolgoznak, mivel mindegyik vásárnak más-más a felépítése.

Egyelőre három lehetséges verzió van: a látogatókat az egyes gasztronómiai standoknál ellenőrzik, elkerítik a falatozórészt és ott ellenőrzik a belépőket, vagy a teljes vásárterületet körbekerítik és máshol mehetnek majd be azok, akik fogyasztani szeretnének és azok, akik csak körül szeretnének nézni a standoknál. Jelenlegi állás szerint a vásár területén nem kötelező a maszk viselése, de ha romlik a járványhelyzet, előfordulhatnak szigorítások.

A Bécsi Városháza előtti mesevilág, a Wiener Weihnachtstraum, benne a Christkindlmarkttal november 12-től december 26-ig várja a karácsonyi vásárok szerelmeseit. Azért, hogy több hely legyen és kisebb tömeg, az idén nem építik meg a korcsolyapályát, ugyanúgy lehet viszont andalogni a városházi park gyönyörűen feldíszített fái alatt, sétálni a Betlehem-ösvényen, fényképezkedni fagyöngy alatt és csókot váltani a pusziponton.

Mivel az idén januárban a 200 ezer látogató közül senki sem fertőzödött meg koronavírussal, a Bécsi Városháza előtti karácsonyi vásár a jövő év elején is a Bécsi Jégálomnak adja majd át a helyét. A Wiener Eistraum január 19. és március 6. között várja a korcsolyázni vágyókat.

Akárcsak tavaly, az idén sem rendezik meg azonban a „szilveszteri ösvényt”, a Silvesterpfadot a bécsi belvárosban, mivel a szervezők ekkora rendezvénynél nem tudják garantálni a járványügyi előírások maradéktalan megtartását.