Rövid lesz a tél? Nem látta meg a medve az árnyékát

Nem látta meg a medve az árnyékát: ez a hivatalos eredménye a Fővárosi Állat- és Növénykertben ma délelőtt megtartott „medveárnyék-észlelésnek”. A népi időjóslás évszázados tapasztalatai szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a tél már nem tart sokáig. Bár a hosszú időtávú előrejelzésekben mindig van némi bizonytalanság, a városligeti intézmény fontosnak tartja a népi meteorológia hagyományainak ápolását.

A „medveárnyék-észlelésre” érkezett nagyszámú látogató várta Balu, a 11 esztendős barnamedve kijövetelét. Az állatot pontban délelőtt 10 órakor engedték ki a Nagyszikla belsejében kialakított belső barlangjából a kifutóba. Csakhogy a medvének egyáltalán nem volt jól kirajzolódó, érzékelhető árnyéka. Ami persze nem is volt meglepő, hiszen egész nap borús idő volt. A népi időjóslás évszázados tapasztalatai szerint, ha február 2-án borult az idő, azaz a medve nem látja meg az árnyékát, azt jelenti, hogy a tél már nem tart sokáig, és viszonylag hamar átadja majd a helyét a tavaszias időnek.

A régi idők emberének még nem álltak rendelkezésére a meteorológiai szolgálatok méréseken, műhold-felvételeken, matematikai modelleken alapuló előrejelzései. Ám az időjárás alakulása természetesen már akkor is mindenkit foglalkoztatott. Rövid időtávra általában az állatok viselkedése alapján jelezték előre az időjárás változását; sokan ezt az ízületeikben ma is előre megérzik. A hosszabb távú előrejelzések alapja pedig az a generációk során át az emlékezetben megőrződött megfigyelés volt, hogy bizonyos jeles napok (pl. Medárd napja, Luca napja) időjárása alapján egy hosszabb időszak jellemző időjárására is lehet következtetni. Ilyen jeles napnak számított február másodika is, ráadásul a hagyomány ezt a napot összekapcsolta azzal a megfigyeléssel is, hogy azokon a vidékeken, ahol a medvék jellemzőek voltak, általában február elejétől lehetett újra gyakrabban találkozni a nyomaikkal.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta figyelik, hogy február 2-án van-e árnyéka a medvéknek. A múlt évek tapasztalatai alapján a jóslás az esetek kicsit több mint felében sikeres, de például emlékezetes volt a 2013. esztendő, amikor szintén rövid télre lehetett következtetni, ám még március közepén is hatalmas havazás volt. Természetesen a hosszú időtávra szóló előrejelzéseknél mindig nagy a bizonytalanság, ráadásul az évről évre visszatérő azok az időjárási jelenségek, amelyeknek a megfigyelésén a népi időjóslás alapult, a múlt évtizedekben jócskán átalakultak az emberi tevékenység által okozta világméretű éghajlat-változás következtében. Ezzel együtt a népi időjóslás hagyományai a kulturális örökség fontos részének számítanak, az állatkert ezért is elkötelezett ápolásuk mellett. Ráadásul a hagyomány lehetőséget ad arra is, hogy kicsit a medvékre is felhívják a figyelmet.

Mackófesztivál. A Fővárosi Állat- és Növénykertben – a február 2-i jeles naphoz kapcsolódóan – február 1-től 3-ig, azaz péntektől vasárnapig Mackófesztivált tartanak, rengeteg programmal és kedvezményekkel. Egyebek között látványetetésekkel és játékos, zenés családi programokkal várják a nagyközönséget. A Mackófesztivál idején azok a 14 évesnél fiatalabbak, akik mackónak öltözve, vagy a játék mackójukkal érkeznek, jelképes árú (200 forintos) belépőjeggyel látogathatják az állatkertet.