Rozoga magyarok – egészségvédelmi szűrőprogram

Ezerhétszáz helyszín, hétmillió vizsgálat, ötszázezer látogató, elkeserítő szűrési eredmények – ez az utóbbi kilenc esztendő statisztikája. Hazánk legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja az idén is folytatódik azzal a céllal, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán. Az idén elkezdődik a gyermekek bevonása is, elvégre csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt.

Lehangoló és aggodalomra okot adó tény, hogy a magyarok átlagos életkora elmarad az európai uniós átlagtól. Minden második honfitársunk szív-, és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg, legalább hárommillió embernek magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, egymillióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos.  Az uniós átlaghoz mérten a magyarok jóval többet dohányoznak és több alkoholt isznak, viszont kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, valamint mozgásszegény életmódot folytatnak.

Számos betegséget már csak akkor észlelnek az orvoshoz fordulónál, amikor már nincs segítség. A halálozási statisztikák megváltoztatásához mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására van szükség. Mindenkinek meg kell értenie, hogy az idejében felfedezett betegség sok esetben gyógyítható, a szűrővizsgálat pedig életet menthet. Ebben segít a már évtized óta működő program.

Az ország lakosságáról készült részletes egészségvédelmi szűrőprogram 2010–18 közötti adataiból kiderül: a vizsgálatokon részt vevők csaknem fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik. Ha ezek az emberek nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus, szélütés, daganatos megbetegedések fenyegethetik őket.

Az egészségvédelmi szűrőprogram munkatársai 2010–18 között jó 1600 helyszínen mintegy 7 millió vizsgálatot végeztek, félmilliónál több ember egészségi állapotáról vannak adataik.

A szűrésben részt vevők átlagos életkora nők esetében 42, a férfiaknál 40 év. Életkori megoszlás szerint 28% 26–35, 26% 36–45 év közötti. A fővárosiak és a Pest megyeiek vettek részt legnagyobb számban a szűréseken. A kérdőíves válaszok száma kilenc év alatt elérte a 17 milliót. A családban előforduló betegségekre vonatkozó válaszokból kiderült, hogy a magas vérnyomás nőknél 62, férfiak esetében 56, a szívinfarktus 27, illetve 22, a sztrók 19, illetve 14 százalékban volt ismert. Daganatos betegség a kérdőívekből megismert családok átlagát tekintve 42, anyagcsere-betegség 42 illetve 34%-ban fordult elő. Hihetetlen, ám igaz: a megkérdezettek 23–35 százaléka még sosem vett részt sem laboratóriumi, sem szakorvosi vizsgálaton.

A résztvevők többségének napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. A nők 46, a férfiak 55%-a szakít időt naponta a mozgásra, noha jól tudja, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos mind a szív- és érrendszeri, mind a daganatos betegségek megelőzésében. A kockázatok csökkentésének, valamint az egészséges életmódnak egyik fontos feltétele a gyümölcsökben és zöldségfélékben gazdag, sószegény táplálkozás.

A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a résztvevők 62 százaléka naponta, harmaduk hetente fogyaszt zöldség- és gyümölcsféléket. A válaszadók nem egészen 85 százaléka gondolja úgy, hogy a túlzott sófogyasztás árt az egészségnek. Az is kiderült, hogy a nők ötödének, a férfiak hatodának normális a vérnyomása, csaknem ugyanennyinek viszont magas. A vércukorszint-vizsgálatok kimutatták: a nők 6,3, férfiak 6,9 százalékánál kóros ez az érték. A nők negyedének, a férfiak 28 százalékának a normálisnál magasabb a koleszterinszintje.

A szív- és érrendszeri vizsgálat értékelésekor nőknél 9,65, férfiaknál 11,5%-ban tapasztaltak eltérést. Különösen a férfiaknál gyakori a pitvarfibrilláció, ami ötszörösére emeli a sztrók kialakulásának veszélyét. A vénás doppler vizsgálat értékelése során nőkben 25%- ban, férfiakban 17%-ban volt kóros az eredmény.  Az érfali rugalmasság vizsgálatakor nőknél 14%-ban, férfiaknál 22%-ban volt a normálistól eltérő a kapott eredmény.

A szűréseken végeztek neuropathia-, szemnyomás-, vastagbéldaganatra irányuló vizsgálatokat is, sajnos, ezek tekintetében sem állunk jól. A visszérbetegség kockázata a nők negyedénél, a férfiak hetedénél mutatott negatív eltérést.

A szűréseken részt vevők átlagos testsúlya alig változott a múlt 9 évben; nőké 69–71, férfiaké 85–88 kg között mozog. A testzsír-százalék mérésekor a nők 61–65, a férfiak 59–63 százalékánál találtak a szakemberek eltérést a normálistól.

A szűréseken részt vevők a legfrissebb adatokat tartalmazó egészségkönyvet kapnak. Ez az okmány különösen fontos forrás a háziorvos számára.

A mostani tanévtől „Utazás az egészség birodalmába” címmel a gyermekbetegségek szűrőprogramja is elkezdődött – természetesen megelőzési céllal, elvégre csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. Az egészségfejlesztő program része a táplálkozás, a testnevelés, a gyermekek lelki egészségének javítása és az egészségismeretek közvetítése, elsajátítása. A résztvevők az általános iskola első osztályától a felsőoktatásban részvevőkig ismerkedhetnek meg az emberi test működésével. A program része a dietetikai tanácsadás, újraélesztés, elsősegélynyújtás.