Sikeres az Európai Unió oltási stratégiája

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatot tett közzé, amelyben megállapította: sikeres az EU oltóanyag-stratégiájának a megvalósítása.

Az EU megtartotta a szavát, és eredményekre váltotta az ígéretét.

Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az Európai Unió felnőtt lakosságának 70%-a legalább az első védőoltást megkapja júliusra.

Ma elértük ezt a célt. Sőt, a felnőtt lakosság 57%-a már teljes védettséget szerzett, azaz mindkét védőoltásban részesült.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy Európa a világ éllovasai közé tartozik az átoltottság tekintetében.

Bár felzárkózás nagyon sikeresnek bizonyult, folytatnunk kell.

A delta variáns nagyon veszélyes. Ezért mindenkit, akinek lehetősége van rá, arra kérek, hogy oltassa be magát – saját egészsége és mások védelme végett.

Az EU továbbra is gondoskodik az elegendő oltóanyagról.”

Koronavírus-oltóanyagokat feltüntető interaktív térkép

(15:10) Az Európai Bizottság ma interaktív térképet tett közzé, ami a teljes ellátási láncra vonatkozóan feltünteti a koronavírus elleni oltóanyagok előállítására szolgáló uniós gyártókapacitásokat. Az eszköz a covid19 elleni vakcinák ipari gyártásának bővítésével foglalkozó munkacsoport tevékenységének köszönhetően rendelkezésünkre álló adatokon, a Bizottság által márciusban szervezett kapcsolatteremtési rendezvény idején gyűjtött adatokon, valamint nyilvánosan elérhető információkon és a tagállamok által megosztott információkon alapul. Ezeket az adatokat az érintettek aktualizálni fogják és kiegészítik, amint további információk válnak elérhetővé.

A munkacsoport elnöke, Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos kiemelte: „Az uniós ipar több mint egymilliárd adag oltóanyagot állított elő, ami elősegíttette, hogy kontinensünk világelső legyen az átoltottság tekintetében, és az EU a világ első számú exportőrévé lépjen elő a koronavírus-vakcinák terén.

A ma közzétett interaktív térkép több száz uniós székhelyű gyártót, beszállítót és forgalmazót tüntet fel, jelzi az ipari ökoszisztéma kiterjedését, és arra is ráirányítja a figyelmet, hogy megvan a lehetőség olyan új ipari partnerségek létrehozására, melyek révén még jobban felkészülhetünk a jövőbeli egészségügyi vészhelyzetekre.” – Az interaktív térkép itt tekinthető meg.

.