Sok izgalmat tartogat a nyúl éve a kínai valutának

Kínában hat évtized óta most először haladta meg a halálozások száma a születésekét, azaz fogyóban van a világ legnépesebb országának lakossága. Mindez súlyos következményekkel járhat a kínai egészségügyben; az eddiginél több lesz a nyugdíjas, kevesebb az aktív munkaerő. Mindemellett Kína gazdasága is megsínyli a népességcsökkenést, amit a világ is érzékelni fog – derül ki az iBanFirst nemzetközi tranzakciókra szakosodott fintech (digitális, pénzügyi szolgáltatásokat segítő vagy megújító megoldásokra és az azokat fejlesztő cégekre használatos jelző) vállalat összefoglalójából.

Az Egyesült Államok gazdasága erős, stabil fogyasztói kiadások és feszes munkaerőpiac jellemzi, Kína ennek pont az ellenkezője. A gazdaság gyenge, a fogyasztók nem költenek, az infláció alacsony, és a munkaerőpiac egyértelmű lassulást mutat. Milyen jövő elé néz így a kínai fizetőeszköz a következő hónapokban?
A hivatalos kínai adatok azt mutatják, hogy 1961 óta most először csökkent a népesség, méghozzá 850 000 fővel. Ugyanakkor az eltartottsági ráta (—> a 65 év felettiek aránya a 20–64 évesekhez mérten) továbbra is gyorsan növekszik: jelenleg 44, a magas jövedelmű országokban 47. Minél magasabb ez az arány, annál nagyobb gazdasági teher nehezedik a munkaképes korú lakosságra. „Ez a közvetlen negatív következménye annak az egygyermekes politikának, ami 1979–2015 között volt jellemző Kínában. A népesség elöregedése valószínűleg nagy hatással lesz a gazdaságra és a társadalomra, például megnövekszik az egészségügyi és nyugdíj-szolgáltatások iránti kereslet, csökken a munkaerő és a gazdasági növekedés.

Kína gazdasági diagnózisához a „vérszegénység” áll a legközelebb. Az országban továbbra is elnyomott fogyasztók élnek, miközben az ország árutöbblete és megtakarításai az Egyesült Államokban landolnak. Tavaly a GDP-növekedés mindössze 3 százalék volt; esztendővel előtte: 8,1 százalék. A régiók által ígért 5 százalék körüli növekedési előrejelzések pedig meglehetősen hipotetikusak. Ez a zéró covid-politika közvetlen negatív hatása, ami minden bizonnyal túl sokáig maradt érvényben.

A kínai nemzeti valuta, a jüan értéknövekedése valószínűleg átmeneti lesz, ugyanis Kínának nem lesz más választása, mint a deviza értékcsökkentése a következő negyedévben, ha meg akarja közelíteni az 5 százalékos GDP-célt. A mostaninál alacsonyabb jüan-árfolyam növelheti Kína világpiaci részesedését, ami jelenleg 20 százalékos. Ez különösen azoknak az ágazatoknak (építőipari szolgáltatások, ruházati cikkek, kiegészítők, műszaki cikkek) kedvezhet, amikben az ország nagy előnnyel rendelkezik a világ többi részéhez képest. A kínai hatóságok valószínűleg bevezetik a költségvetési kiadások, a lakáshitel támogatását, és segítik az állami tulajdonú bankok mérlegének bővítését. Ez lehet az idén az az esemény, ami nagy hatással lesz a világgazdaságra, és különösen az Európai Unióra, aminek gazdasága kölcsönösen függ Kínától.

A világ legnépesebb országa számára nincs más lehetőség, mint a növekedés felgyorsítása az idén, ami nyilvánvalóan az eddiginél gyengébb valutával jár majd.

Az iBanFirst nemzetközileg elismert pénzforgalmi intézmény; banki határokon átívelő pénzügyi megoldásokat nyújt vállalati ügyfelei számára. Olyan pénzügyi szolgáltatásokat kínál, amik teljes mértékben kielégítik a kis- és közepes vállalkozások napi pénzügyi igényeit. A Franciaországban éppen 10 évvel ezelőtt alapított iBanFirst székhelye Belgiumban található. Jelenleg Franciaországban, Hollandiában, Német-, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Olasz-, Spanyolországban és Angliában is van irodája. A Financial Times leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listáján a 258. helyezést érte el.