Sűrű napirend – Mi várható Strasbourgban?

Az Európai Parlament az idei választások előtt csak április végéig ülésezik. Legközelebb a jövő héten – négy napon át, hétfőtől csütörtökig. Sok a tennivaló, nem csoda, ha zsúfolt a program.

Napirenden kívül emlékezik meg a Parlament Alekszej Navalnij orosz korrupcióellenes aktivistáról, akinek felesége, Julia Navalnaja fog beszédet mondani a strasbourgi ülésteremben. Mint ismeretes, Oroszország legismertebb ellenzéki politikusa, Putyin elnök elszánt kritikusa február 16-án rejtélyes körülmények között halt meg egy büntetőtelepen. A plenáris ülésen a képviselők várhatóan elítélik az orosz rendszert, valamint megvitatják az oroszországi ellenzék állapotát. Ugyancsak Oroszországgal kapcsolatos, hogy az Európai Parlament több segélyt fog kérni Ukrajnának, hogy szomszédunk a megnövelt fegyverszállításoknak köszönhetően sikerrel szálljon szembe az agresszorral.

Egy másik napirendi pont azt szorgalmazza, hogy a soron következő választási kampányok során alkalmazzanak új szabályokat, amelyekkel leküzdhető a dezinformáció és a külföldi beavatkozás.

A hétfői vita után az EP másnap zárószavazást tart a politikai hirdetések átláthatóságáról, különösen az online hirdetések vonatkozásában. A jogszabály előírja, hogy a jövőben a politikai hirdetéseket egyértelműen kell feltüntetni: így az állampolgárok látni fogják, hogy ki szponzorálta őket, mennyit fizettek értük, és melyik választásra vagy népszavazásra vonatkoznak. A választásokat megelőző három hónapban tilos lesz hirdetések szponzorálása az EU-n kívülről.

Magyarországot is érinti a jogállamiságról szóló jelentés tervezett vitája. Az értékelés szerint több tagállamban továbbra is súlyos, orvoslásra váró problémák észlelhetők.

A jövő héten szavaznak az uniós képviselők arról az új jogszabályról is, amely meggátolja, hogy visszaélésszerű pereket indítsanak újságírókkal és civil aktivistákkal szemben. Az elhallgattatási kísérleteknek az a céljuk, hogy megfélemlítsék és eltántorítsák őket a korrupciókat leleplező tényfeltáró tevékenységüktől.

Ugyancsak uniós parlamenti döntés várható a gépjármű-vezetői jogosítványokat érintő új szabályokról. Évente több mint húszezer ember veszti életét az EU útjain, ezért új irányelvekkel kell javítani a közúti biztonságon. A tervezet szerint a vezetői engedély motorkerékpárokra, személygépkocsikra és traktorokra 15 évig, a teherautók és buszok esetében pedig öt évig lesz érvényes. A képviselők digitális vezetői engedélyt szeretnének bevezetni, amely mobiltelefonon is elérhető, és teljes mértékben egyenértékű a fizikai vezetői engedéllyel. Emellett kétéves próbaidő bevezetését javasolják a kezdő járművezetők számára, akiket szigorúbb büntetésekkel sújtanának, ha balesetet okoznak, vagy ittasan vezetnek.

A további napirendi pontok között szerepel egy jogszabály-tervezet megvitatása ökoszisztéma helyreállításáról. Elképzelések szerint az uniós országoknak 2030-ig az új jogszabály hatálya alá tartozó leromlott állapotú élőhelytípusok legalább harminc százalékát, 2040-ig hatvan százalékát, 2050-ig pedig kilencven százalékát kell jó állapotba hozniuk.