Százhetven éve épült meg a Sopron–Bécsújhely- vasútvonal

Ezekben a napokban emlékezik a magyar vasutas társadalom a kiemelkedő közlekedéstörténeti eseményre: éppen 170 esztendővel ezelőtt, 1847 augusztusában indult meg a vonatforgalom a Sopron–Bécsújhely/Wiener Neustadt vasútvonalon.

A vasútvonal megépítésére létrehozott Oedenburg–Wiener Neustädter Eisenbahn Gesellschaft, azaz Sopron–Bécsújhelyi Vasúttársaság 1845 márciusában tartotta meg alakuló közgyűlését. A Sopronban rendezett ülésen a társaság elnökévé gróf Széchenyi Istvánt választották.

Nagymarton/Mattersburg és Sopron között 1845 tavaszán, a Nagymarton–Savanyúkút/Sauerbrunn közti szakaszon pedig 1845 júliusában kezdődött meg a munka. A korabeli források szerint ezrek kaptak munkalehetőséget a vasútvonal építésekor. Másfél évvel később, 1846 végére három műtárgy kivételével csaknem az egész alépítmény elkészült.

A vonal máig is látványos vasútépítési műtárgya a nagymartoni 20 nyílású viadukt (a képen; foto: Austria-Info). Az impozáns létesítmény 250 m hosszú, 885 cm széles és 18 méter magas. Szerkezeti anyaga tégla és terméskő.

A vasútvonal átadását azért kellett augusztusra halasztani, mert a viadukt előtt kialakított rézsű egy nagyobb eső után leszakadt, és a már elkészült pályatestet is maga alá temette. A soproniak 1847. augusztus 2-án láthattak először mozdonyt az új vasúti pályán. Az első próbamenetkor egy Weilburg mozdony húzott három kocsit.

A 31,8 kilométer hosszú vasútvonalon 1847. augusztus 20-án indult meg a vonatközlekedés.

A vasútvonal kiépítéséhez szükséges földterületeket többnyire megváltották. Sopron városa 22 hold földet bocsátott a vasúttársaság rendelkezésére. Ezzel a hozzájárulással a város hathatósan támogatta a vasút ügyét, amiből egyértelműen kitűnik, hogy a város lakosai és vezetői tudatában voltak azoknak a hatalmas gazdasági előnyöknek, amelyeket az új közlekedési eszköztől várni lehetett.

A 170. évforduló alkalmából közös ünnepséget szervezett a soproni vasútállomáson a GYSEV Zrt., Sopron Megyei Jogú Város önkormányzata, a Soproni Városszépítő Egyesület, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör.

(A fenti tudósítás fontos forrása :Perkovátz Bódog–Kubinszky Mihály: Széchenyi István és a Sopron–Bécsújhely-i vasút építése című írás, amely a Soproni Szemle 1957. XI. évfolyamában jelent meg.)

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatását:

Végre és újra: vonaton Hegyeshalomból Pozsonyba 

(15:04) A kétoldalú tárgyalások eredményeként megszületett döntés értelmében a 2017/2018. évi menetrendváltástól, 2017. december 10-étől közlekednek vonatok a szomszédos fővárosba. A próbamenet augusztus elején kedvező eredménnyel lezajlott. Naponta négy vonatpár indul majd a Hegyeshalom – Rajka – Rusovce/Oroszvár–Bratislava-Petrzalka/Pozsony-Ligetfalu viszonylaton, hétfőtől-szombatig (a szlovákiai hivatalos ünnepnapok kivételével) pedig egy további Rajka és Pozsony-Ligetfalu között. Hegyeshalom állomáson mindegyik vonathoz rövid átszállási idővel, jó csatlakozási lehetőségek adódnak Győrbe vagy Mosonmagyaróvárra is. A pontos árakról még folynak az egyeztetések.

Előzmény: http://infovilag.hu/index.php?action=print&news_id=36581