Százmilliónál több földönfutó az ukrajnai és más fegyveres konfliktusok miatt

Ez a szám „szolgáljon vészjelzésként”, hogy a világ tegyen további lépéseket a béke előmozdításáért, és azért, hogy megoldást találjon mindazokra az okokra, amik elűzik az embereket az otthonukból – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. (Ezt avideót itt meg kell nézni!).

A fegyveres konfliktusok, erőszak, emberijog-sértések és üldöztetés elől menekülni kényszerülők száma most először lépte át a döbbenetes 100 milliós határt. A fő ok az ukrán háború és más véres konfliktusok.

„A százmillió letaglózó adat – egyszerre kijózanító és riasztó. Ez olyan rekord, amit soha nem lett volna szabad elérni – mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosa. – Ennek vészjelzésként kell szolgálnia a pusztító konfliktusok megoldására és megelőzésére, az üldöztetés megszüntetésére, valamint az ártatlan embereket otthonuk elhagyására kényszerítő okok kezelésére.”

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) legfrissebb adatai szerint 2021 végére világszerte 90 millióra nőtt az otthonukból elűzött emberek száma újonnan kirobbanó erőszakhullámok vagy elhúzódó konfliktusok következtében például Etiópiában, Burkina Fasóban, Mianmarban, Nigériában, Afganisztánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Továbbá, az ukrajnai háború miatt csak az idén 8 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát az országon belül, és már több mint 6 millió határátlépést regisztráltak az országból.

Ez a világ népességének több mint 1%-a. Ha az otthonából elűzött 100 millió ember egy országot alkotna, az a világ 14. legnépesebb országa lenne. A 100 milliónyi számkivetett között ott vannak a menekültek és a menedékkérők, valamint az az 53,2 millió ember, akit a hazájuk határain belül kényszerített valamilyen konfliktus az otthonuk elhagyására – áll az Internal Displacement Monitoring Center (IDMC) friss jelentésében.

„Az a reakció, amivel a nemzetközi közösség az ukrajnai háború elől menekülőket eddig fogadta, túlnyomórészt pozitív volt – tette hozzá Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. – Azaz az együttérzés továbbra is él, és ugyanilyen mozgósításra lenne szükség a világ összes válsága esetében. Ám végső soron a humanitárius segítség csak tüneti kezelés, nem gyógymód. Ahhoz, hogy ezt a tendenciát megfordítsuk, az egyetlen megoldás a béke és a stabilitás, hogy az ártatlan emberek ne kényszerüljenek arra, hogy az otthoni életveszély vagy a menekülés és számkivetettség bizonytalansága között kelljen választaniuk.”

Hazájukból elűzöttek millióinak “otthonai” a sátortáborok.

Az UNHCR június 16-án teszi közzé éves Global Trends jelentését, ami az otthonukból erőszakkal elűzött személyekre vonatkozó 2021. évi világméretű, regionális és nemzeti adatokat, a 2022 áprilisáig szóló korlátozott frissítéseket, valamint a visszatérések és megoldások részleteit tartalmazza.