Száznál több civilszervezet kiáll az Őrségi Nemzeti Parkért

Százkilenc civil szervezet közös nyilatkozatban [1] szólítja fel a MOL olajcéget, hogy álljon el az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére tervezett beruházásától. Kérik a gazdasági és politikai élet szereplőit, hogy az alaptörvény értelmében gondoskodjanak hazánk országos jelentőségű védett területeinek és megmaradt természeti kincseinek védelméről. (Nyitó kép: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace)

A civil szervezetek nemzeti parkjaink védelmében fogalmazott közös kiállásának az ad most aktualitást, hogy a MOL engedélykérelmet nyújtott be szénhidrogén-kút fúrására az Őrségi Nemzeti Park területén. [2] A tervezett beruházás a nemzeti park védett természeti területén, Natura 2000-es területen, a Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületén történne – a civilek szerint ezzel az olajipari vállalat szembe megy az alaptörvényben rögzítettekkel. Egy új szénhidrogén-kitermelő helyszín nyitása emellett súlyosbítaná a klíma- és ökológiai válságot is, amely tovább rontaná Magyarország jövő nemzedékeinek életfeltételeit.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése szerint az olajfogyasztásunkat a 2010-i bázisévhez képest 37%-kal, gázfogyasztásunkat pedig 25%-kal kell csökkenteni világszinten 2030-ig [3]. A Párizsi Klímaegyezményben rögzített másfél fokos globális felmelegedési küszöböt a már feltárt földgáz- és kőolajkészletek kitermelése és felhasználása is veszélyezteti. [4] A klíma- és ökológiai válság jelenlegi súlyos helyzetében már nem lehet engedélyezni új, fosszilis energiahordozó lelőhelyek megnyitását. 

A hazai gázfogyasztást a magyar kormány 2040-re 40%-kal akarja csökkenteni. A lakóépületek régóta ígért energetikai felújításával évi 2000 millió m3 földgázt tudnánk megtakarítani, amely mennyiség megegyezik a jelenlegi hazai kitermeléssel [5]. A biológiai sokféleség, a minket is fenntartó élő rendszerek összeomlásának közvetlen veszélye pedig megköveteli, hogy az egyre kevesebb, még természetes területünket megőrizzük.

A közös állásfoglaláshoz csatlakozó szervezetek azt várják:

# a MOL azonnali hatállyal álljon el az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére tervezett beruházásától;

# a Vas Megyei Kormányhivatal a fentiekben megfogalmazott természetvédelmi és klímavédelmi szempontok értelmében utasítsa el az engedélykérelmet, amennyiben a MOL nem vonja vissza a beruházási szándékát;

# a Magyar Országgyűlés az alaptörvénnyel összhangban alkosson törvényt, amely megtiltja nemzeti parki védett természeti területen a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó új bányászati kutatás és kitermelés megkezdését.

A MOL tervét nem támogatja az érintett Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága sem, a Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) közérdekű adatigénylésének köszönhetően napvilágot látott dokumentum szerint. [6] Az ügy kapcsán dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója felhívta a figyelmet arra, hogy alkotmányos rendünk szerint a természetvédelmi területeken a védendő közérdek az élővilág megóvása, a bányászati célú tevékenység nem élvez elsőbbséget egy nemzeti park védett területén. [7]

A nyilatkozat itt olvasható, tessék kattinttani!
[1] Közös állásfoglalás a 109 támogató civil szervezet listájával

[2]  A MOL Őrség Szénhidrogén Kft. Őri-M-1 jelű fúrási telephelyén tervezett szénhidrogén ipari mélyfúrás lemélyítésének előzetes vizsgálati eljárása – Kérelem és mellékletei.  

[3] IPCC 1.5 FIGURE SPM.3 

[4] http://priceofoil.org/content/uploads/2016/09/OCI_the_skys_limit_2016_FINAL_2.pdf 

[5] Nemzeti Energiastratégia 2030, kitekintéssel 2040-ig (NES – 2020. január 16.)

[6] https://mtvsz.hu/hirek/2021/03/nem-tamogatja-az-orsegi-nemzeti-park-igazgatosaga-a-mol-oriszentpeteri-szenhidrogen-kutatofurasat 

[7] dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólójának figyelemfelhívása az ügy kapcsán: alkotmányos rendünk szerint a természetvédelmi területeken a védendő közérdek az élővilág megóvása, a bányászati célú tevékenység nem élvez elsőbbséget egy nemzeti park védett területén.