Hatodával csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás – elektronikus motorvezetés

Kétévente rendezi meg a Bosch a saját tesztpályáján, a Stuttgart melletti Boxbergben a közlekedéssel kapcsolatos fejlesztéseinek nemzetközi bemutatóját.

A Boxbergben most bemutatott motorkerékpár-innovációk a hálózatba kapcsoltság, a legújabb motoros vezetéstámogató rendszerek és hajtáslánc-vívmányok egységével a Bosch átfogó biztonsági fejlesztéseiről szólnak.

Hálózatba kapcsolt megoldások a kanyaron innen és túl: a Bosch Connected Horizon („Hálózatba kapcsolt látóhatár”) megoldásával a motorkerékpárosok bepillanthatnak a következő utcasarok vagy kanyar „mögé”, így a lehetséges veszélyforrásokra is idejében tudnak reagálni. Az internetről származó adatok valós idejű információt adnak a sebességkorlátozásokról, a kanyarokban biztonságos sebességekről, az esetleges veszélyhelyzetekről, a forgalmi dugókról, az építkezések helyszíneiről, valamint a balesetekről. Ezekből az adatokból a motoros minden eddiginél pontosabb képet kaphat arról, mi vár rá. A hálózatba kapcsolt fejlesztés ekként növeli a közlekedés biztonságát, és csökkenteni az elkerülhető balesetek számát.

Integrált hálózatba kapcsolási központ: az ICC integrált hálózatba kapcsolási központ a Bosch a motorkerékpárosok számára fejlesztett, különféle méretű és felbontású kijelzőkkel ellátott tájékoztató rendszere, ami bármilyen helyzetben könnyen olvasható és értelmezhető. A motorosok dinamikusan változó adatokat láthatnak az útjukról és járművükről, ilyenek például az útvonal részletei, a kanyarokban mért dőlésszögek, illetve az ideális kanyarsebességek.

Sürgősségi hívás, műszaki segélyhívás és információs vonal: a Bosch komplex rendszerében az e-Call sürgősségi hívás automatikusan csatlakozik a segélyhívó szolgáltatásokhoz: ha a motoros érintett lenne egy balesetben, a rendszer a jármű adatait, valamint a pozícióját is megadja a sürgősségi segélyszolgálat ügyeletesének. Abban az esetben, ha a kétkerekű elromlanék, a b-Call műszaki segélyhívó önállóan lép érintkezésbe a javítóműhellyel és megadja a szükséges adatokat. Az i-Call információs vonal mindenféle úton hasznos segítség lehet: egyszerűen, gyorsan és célirányosan lehet információhoz jutni például a legközelebbi benzinkút hollétéről.

Vezetéstámogató rendszerek: nagyobb biztonság két keréken is: MSC motorkerékpár-menetstabilizáló. A Bosch MSC-rendszere, az ESP a motorkerékpárok számára kifejlesztett változata. A kétkerekűekre jellemző paraméterek figyelésével, mint például a dőlésszög, a rendszer azonnal képes elektronikus fékezési és gyorsítási beavatkozásait a motor és a motoros éppen aktuális helyzetéhez igazítani. A Bosch rendszere így megelőzi a gép eldőlését vagy idő előtti felegyenesedését, amikor a motoros a kanyarban fékezni kényszerül, ezzel hozzájárul a legjellemzőbb motoros balesetek megelőzéséhez.

Visszagurulás-gátló: a Bosch segíti a nehéz motorkerékpárokkal könnyebb boldogulást a visszagurulás-gátló programmal, ami az ABS egyik hasznos funkciója. A program okos algoritmusait az ABS vezérlő egységébe programozták. A funkció megálláskor megakadályozza a motorkerékpár elgurulását lejtős vagy éppen egyenes terepen, így nem kell a vezetőnek a kezét vagy a talpát folyamatosan a fékkaron vagy a lábféken tartania.

Hajtásláncok és villamosítás: nagyobb élmény, kisebb üzemanyag-fogyasztás. A rendkívül fejlett szenzor-technológiával kombinálva a Bosch új generációs, motorkerékpárok számára fejlesztett elektronikus motorvezérlő rendszerei (EMS) az eddigiekhez képest látványos mértékű hatásfok-növekedést érhetnek el, és közlekedési helyzettől, vezetési stílustól függően akár hatodával is csökkenthetik az üzemanyag-fogyasztást. Ez nagymértékben csökkenti a károsanyag-kibocsátást és óvja a környezetet – ráadásul anélkül, hogy a vezetés élvezetéből bármit is levonna. Az új motorvezérlő rendszer középpontjában a vezérlőegység áll: ez a kisméretű számítógép a hajtáslánc felől érkező összes adatot elemzi, a gyújtástól a befecskendezett üzemanyag mennyiségéig.

A könnyű elektromos járműveknek szánt, integrált hajtáslánc-rendszereivel a Bosch az energiatakarékos megoldásokat a városi közlekedésben is meghonosítja. A kétféle elektromos hajtáslánc (az egyik egy kerékagymotor, akár három kilowattig terjedő teljesítmény-tartománnyal, a másik egy hagyományos, középső elhelyezésű motor, négy kilowatt felett) jól kiegészíti a Bosch 20 kilowattig növelt teljesítményű elektromos motorjainak kínálatát. A motor, a vezérlő egység, az akkumulátor, a töltő, és az alkalmazás egymással tökéletesen összehangolva működnek, rugalmas, sokoldalú rendszert alkotva a könnyű elektromos járművek hajtására.

A könnyű elektromos járművekre fejlesztett, jól méretezhető hajtásláncokra jellemző kiváló gyorsulásnak, nagy hatótávolságnak, és rendkívüli biztonságtechnikának köszönhetően a Bosch a hosszú távú, élvezetes, és környezetkímélő utazásokhoz teremti meg a műszaki feltételeket.