Új megállapodást sürget Ignatieff, a CEU rektora

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo kész tárgyalni a magyar kormánnyal a CEU megmentése végett – adta hírül az AP amerikai hírügynökség beszámolóját számos médium, például az ABCNews hírportál és tv csatorna vagy éppen a Minnesota állambeli Startribune.

A CEU azonban csak egy része annak a Soros elleni kormányzati kampánynak, amely a nyitott társadalmat hirdető Soros György és az illiberális államot építő Orbán Viktor között zajlik. A kormányzó szerint mindenkinek jól felfogott érdeke a CEU megtartása, merthogy egyrészt a magyar–amerikai együttműködés jelképe, másrészt a világ legjobb egyetemei között tartják számon az intézményt. Magyarország és New York 2004-ben írta alá a megállapodást az egyetemről, de most a magyar kormány az amerikai kormánnyal akar megállapodni. A Fehér Ház azonban világosan megüzente a külügyminisztériumon keresztül, nem tárgyal, mert az oktatás nem tartozik szövetségi hatáskörbe. A cikk idézi Michael Ignatieff CEU-rektort is, aki bízik a magyar kormány pozitív hozzáállásában és szerinte a legjobb megoldás egy újabb egyezmény aláírása lehetne, de továbbra is csak New York állam és a magyar kormány között.

A szocialisták baloldalról intéznek kihívást Orbán Viktor ellen – címmel közölt interjút a Reuters hírügynökség Botka Lászlóval, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, aki elmondta, hogy egy igazi balos programmal akar támogatókat szerezni még mielőtt bárkivel választási szövetséget kötne. Ugyanakkor Orbánt csak egy baloldali jelölt indulásával lehet legyőzni. A Reuters megjegyzi, az MSZP-nek van a legtöbb támogatója a baloldali ellenzéki pártok közül. Botka a pártot még jobban balra akarja tolni, hogy ezzel megkülönböztesse magát a többiektől, illetve a középre húzó Jobbiktól is. Ebben a baloldaliságban pedig a társadalmi egyenlőség elve kapna hangsúlyt.

Nem akarja ugyanakkor megismételni a 2010 előtti hibákat, de abba a hiába sem akar esni, ami 2014-ben megesett, hogy a mocsárba fulladt ellenzéki egyeztetések az együttműködés mikéntjéről ismét nagyarányú győzelemhez segítették Orbán Viktort. Ám nem tartja kizártnak, ha a helyzet úgy hozza, akár egyedül is elindulnak a szocialisták. Persze most még mindenki csak helyet próbál fogni. Botka reméli, új baloldali programjához fognak csatlakozni, mindenki felismeri a felelősségét abban, hogy elűzzék a kormányt.

A program része az egykulcsos adóval szemben a progresszív adózás újbóli bevezetése, ami 350 milliárd forintot ad vissza a rászoruló szegényeknek, valamint bevezeti a 13. havi nyugdíjat, ami 250 milliárdjába kerül ugyan a költségvetésnek, de tudni kell, hogy a költségvetés most a korrupciótól szenved. A Szerbiával határos drótkerítést lebontatja, ha az európai határvédelem biztonságos lesz és nyugvópontra jut a közel-keleti válság.

A brit Daily Mail a román külügyminiszterrel, Teodor Melescanuval készített interjút: a politikus visszautasítja a többsebességes Európai Unió gondolatát, amely ellentmondana az alapításkor kitűzött ideáknak és a céloknak, s amellyel Magyarország és Lengyelország is hasonlóképpen kárt szenvedne, s amihez tulajdonképpen a jogállami normák megsértése vezetett. Szerinte meg kellene találni annak a módját, hogyan tudná hatékonyabban monitorozni a jogsértéseket az Európai Unió, hogy ne kerüljön sor olyan intézkedésekre, amelyek ezúttal nem csak Magyarországot és Lengyelországot sodorják bajba, hanem az unió széteséséhez is vezethetnek.  

Románia támogatja Szerbia uniós tagságát éppúgy, mint Törökországét. Erdogan elnöki rendszerétől függetlenül az ország megérdemelné a tagságot, mert sokat tett menekültügyben és a fekete-tengeri térség biztonságáért. Tíz-tizenöt éven belül arra érdemesült tagja lehetne az uniónak.

Semmit sem tett Magyarország a 7. cikkely alkalmazása ellen azóta, hogy a múlt héten erről szavazott az Európai Parlament, és feltételeket szabott az Európai Bizottság és az Európai Néppárt is – írja a Political Critique, Közép-Európa legszélesebb liberális platformja, amelyet egyrészt a Nyitott Társadalom Alapítvány támogat, másrészt – a többi között – ukrán, lengyel, magyar liberális szervezetek, blogok, aktivisták média gyűjtőhelye. Egyebek között a Kettős Mércéé is.

Ezzel együtt persze a cikk magyar szerzője leszögezi, aligha fogják alkalmazni a 7. cikkelyt hazánk ellen. Felhívja a figyelmet, a tüntetések folyamatosak, és egyre nagyobbak lesznek, mert a magyarok többsége épp úgy gondolkodik, és azt akarja, amit az Európai Unió is. Normális országban a kormány nem tenne mást, mint visszakozna. Csak hát Magyarországon a kormány nem normális.