Szijjártó beavatkozott Ukrajna belügyeibe

Az ukrán belügyekbe való beavatkozásnak tekinti Szijjártó Péter minapi kárpártaljai látogatását Ivanna Klimpush-Cincadze ukrán miniszterelnök-helyettes, mert azt a július 21-i parlamenti szavazáshoz időzítette a magyar külügyminiszter – írja a Ria-Novosztyi orosz hírügynökség. Ráadásul Szijjártó kijelentette: ha Ukrajna visszaadja az oktatási törvényben az egykor biztosított kisebbségi nyelvhasználati jogokat, akkor Magyarország nem él vétójogával az Ukrajna NATO-tagságát segítő tárgyalások szavazásain.

A kormányfő-helyettes szerint Szijjártó megsértette az ukrán törvényeket, mert az tiltja külföldiek agitációját a választási kampányban, és azt is, hogy hivatali szerveket keressenek fel. Ráadásul a látogatásra annak ellenére sor került, hogy az ukrán külügyminisztérium előre figyelmeztette a törvénysértésre Szijjártót, akinek magatartása ezek után azt bizonyítja, hogy semmibe veszi a partnerországot, annak szuverenitását és törvényeit is – írja a kormányfő-helyettes, egyelőre csak a Facebook oldalán.

Az írás emlékeztet arra, hogy 2018 őszén kölcsönösen kiutasították konzuljaikat az érintett országok, miután Magyarország Beregszászon magyar útleveleket osztogatott ukrán állampolgároknak, s akkor az ukrán külügyminisztérium fenyegetően üzent, hogy Orbán Viktor lépése a kétoldalú kapcsolatok megszakításához is vezethet.  

Lengyel- és Magyarország emlékeztette az újonnan megválasztott Ursula von der Leyent arra, hogy győzelmét neki köszönheti, mert harcba szállt érte Brüsszellel, és nélküle most teljes káosz lenne – írja a brit Daily Express. A lap beszámol arról, hogy a lengyelek egészen addig nem akarták őt támogatni, amíg Mateusz Morawieski kormányfő nem tárgyalt Angela Merkel kacellárral kedden. Sőt állítólag a lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, hogy számos kérdésben, így a biztonságpolitika, az energetika és a klímaváltozás területén teljes együttműködés lesz.

Orbán Viktor viszont ezt sugallta: egészen biztos a kormány nyomása alatt lesz az új bizottság azok után, hogy a Fidesz szavazatainak is köszönheti megválasztását az új elnök. Kovács Zoltán blogjában már irányt is mutatott von der Leyennek, amely szerint elismerésnek kell illetnie Magyarországot, és nem büntetésnek azt, amely ország a migrációs politikájával részt vesz az uniós határok megvédésében.  Azonban nem volt önzetlen a Fidesz és Orbán Viktor von der Leyennek nyújtott támogatása: cserébe a magyar érdekek figyelembe vételét követelte Kovács a blogjában.

Magyarország biztonsági kockázatokra hivatkozva nem foszthatja meg emberi jogaitól a menedékkérőket – hangoztatta Felipe Gonzales Morales, az ENSZ migrációs ügyekben illetékes jelentéstevője egyhetes magyarországi vizsgálódásait értékelve. Útjáról egy sor nemzetközi portál ad számot, közte a The Washington Post és a Miami Herald – az AP tudósítása alapján. Morales különösen azt kifogásolta, hogy a gyerekes családokat rossz körülmények között tartják, amíg várakoztatják őket a tranzitzónában. Orbán Viktort pedig felszólította, hogy oldja fel a még 2016-ban bevezetett úgynevezett migránsválságot, illetve az annak nyomán hozott büntető intézkedéseket. Mondván: a mai helyzetet össze sem lehet hasonlítani a négy évvel ezelőttivel, ideje lenne végre szembenézni a realitásokkal.

Mentzer Tamás a külügyminisztériumból azonnal reagált: a migránskérdés még korántsem megoldott, úgyhogy minden marad változatlanul. Morales bírálta azt is, hogy a magyar kormány politikai kérdést csinált a migrációból, és a civil szervezetek büntetésére hozott törvényt hatálytalanítani kellene, hogy a civilek szabadon tegyék a dolgukat, azaz igenis védjék meg a menekültek emberi jogait, ha sérülnek.

Az aggteleki Baradla-barlang most felfedezett, rituális szertartásra utaló, 3200 illetve 5000 éves, 59 darabból álló lelete világszámba megy – számol be a nem mindennapi eseményről a brit The Sun is. Az, hogy valamilyen spirituális szertartás maradványai lehetnek, abból következtettek, hogy emberi és állati csontok, valamint kézműves tárgyak voltak rendben egymás mellé rakva. Mivel a barlangnak ezen szakaszán igencsak nedves és párás a levegő, az ELTE régésze kizárta, hogy itt élhettek. Feltehetően akkor is gyógyításra és különféle sámánisztikus szertartásra használhatták, amit már csak az is megerősít, hogy a régészek a gyógyítás céljára átalakítandó barlang tisztítása közben akadtak a páratlan bronzkori leletre.