Szijjártónak futballpályája született

Megint történés van: kiderült, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter balatonedericsi panorámás nyaralójában futballpálya is van. Eddig nem tudtuk, hogy Szijjártónak nyaralója van Balatonedericsen, de Hadházy Ákos lefényképezte, és most már azt is tudjuk, hogy a nyaralót egy futballpálya is súlyosbítja. És tényleg nem az irigység mondatja velünk, csak úgy, az érdeklődés szintjén eszünkbe jutott, hogy miből futja a külügyminiszternek olyan balatoni nyaralóra, ahol még egy futballpálya is elfér.

Különösen, hogy a hősünknek nem ez az első nagybevásárlása. 2015-ben az akkor 36 éves ifjú miniszter 167 millió forintért vett egy házat Dunakeszin. Nem kell akadékoskodni, hogy honnan volt erre pénze, mert már akkor is volt rá magyarázat. Hihető és életszerű, ráadásul. Nem fogják elhinni: szülői segédlettel vásárolta meg Szijjártó a házikót, ők adták össze a rávalót. De ők sem lopták, hanem nagyon tisztességes úton, ahogyan kell, egy dolgos élet munkájának gyümölcseként tettek szert erre a rengeteg pénzre.

A legtöbben itt követjük el a hibát. Hogy nem a Szijjártóéhoz hasonló, gondoskodó családba születünk. Ahol a szülők mindenüket odaadják a gyermeküknek, hogy ily módon biztosítsák annak a jövőjét, boldogságát. A legtöbb családban a szülők felelőtlenül, mindenféle hívságokra költik a megkeresett pénzt. Gáz- és áramszámlára, élelmiszerre és ruházkodásra, ahol autó is van, ott még benzint is vesznek időnként. Szórják a pénzt, ahelyett, hogy kuporgatnák, hátha a gyermeküknek szüksége lesz rá.

Aztán 2015 novemberében egy guberáló megtalálta Szijjártó Péter százezreket érő luxuszakóját a külügyminiszter háza előtti kukában. Bele volt hímezve Szijjártó neve a zakóba, innen tudni, hogy az övé volt. A megtaláló lefényképezte, elküldte egy internetes portálnak, közölték is rögvest. Ha ilyet hall az ember, mindenféle csacskaságok jutnak az eszébe. Hogy adva van egy külügyminiszter, akinek polgári foglalkozása soha nem volt, amióta az eszét tudja, politikusként kereste a kenyerét.

Ami érdekes lehet, az nem a zakó, hanem az, ahogyan a külügyminisztérium – ez a cég Szijjártó munkáltatója – az ügyre reagált. Megtehették volna, hogy kínos magyarázkodásba kezdenek, és lehazudják a csillagot az égről. Hogy ez a zakó nem is Szijjártó Péteré. (Csak véletlenül volt beleírva egy névrokonának a neve.) És nem is olyan drága, mint amilyennek látszik. (Pedig, épp olyan drága, sőt, nekünk, adófizetőknek még annál is többe van!). 

Vagy kitalálnak más, amúgy szintén hihetetlen baromságot.

A külügyminisztérium más utat választott. Nem mismásolt, ködösített, ezzel szemben, egyenesen belevágta a háborgók képébe, hogy jellemhiba másnak a kukájában turkálni, az ott talált tárgyakat lefényképezni.

Azóta legalább tudjuk, hogy mi a jellemhiba, és mi az, ami nem. Jellemhiba vérlázító dolgokat feltárni, és azt a magyar adófizetőkkel megismertetni, nem jellemhiba földet, kaszinót, dohányboltot adni a csókosoknak, zsíros állami megrendeléseket Mészárosnak, Tiborcznak, Garancsinak.

És most itt ez a panorámás futballpálya Balatonedericsen, Szijjártó nyaralójában.

Ezt a futballpályát nyilván adózott pénzből vásárolta a külügyminiszter. Mint ahogyan tavaly nyáron is korrupciómentesen töltötte jól megérdemelt szabadságát családja társaságában egy NER-lovagnak nevezhető nagyvállalkozó, Szijj László luxusjachtján. Szakértők szerint az ilyen jachtok heti bérleti díja 60 millió forint. Ennyi pénze nem lehet Szijjártónak, mert a fizetéséből nem jön össze. Arra, hogy netán mégis van ennyi pénze, nem is merünk gondolni. Mert akkor azt is meg kellene kérdeznünk, hogy honnan van ez a sok pénz. 

Az, hogy jelentős kedvezményt kapott Szijj Lászlótól, netán ingyen vehette igénybe az adriai nyaralást, még az előzőnél is rosszabb opció. Ebben az esetben ugyanis arra kell gondolnunk, hogy Szijj László számos zsíros megbízást kapott attól a kormánytól, amelynek Szijjártó Péter is tagja. Ez pedig maga volna a korrupció.

Ami tudvalevőleg nincs Magyarországon. Ami mégis van, az elenyésző és a hivatalosságok üldözik. És amennyiben utolérik, könyörtelenül lesújtanak rá.

Szerencsére a nyaraló melletti futballpálya pénzügyi eredete egyáltalán nem homályos.

A külügyminiszter felesége a 2019-ben alapított cégéből ugyanis már az első töredékévben 60 millió forint osztalékot vett ki, a múlt év után pedig mintegy 280 milliót.

Minden tehetős külügyminiszter mögött egy sikeres nő áll.