Szuverenitásunkat alattomosan kiárusítja a kormány

Bármilyen bevándorlóról legyen szó, két évre mindenkit kitiltana Orbán, alapvetően a covid-járványra való hivatkozással – ismerteti a német Der Spiegel a kormányfő Kossuth rádiós üzenetét, amelyben Orbán úgy fogalmazott, hogy „migránshadak (dorombolnak) dörömbölnek Európa minden útvonalán”.  Ám konkrétumot, hogy milyen törvénnyel és hogyan tiltaná ki őket, nem tudtunk meg. Viszont azt igen, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának verdiktje ellenére is folytatja a kormány a kirekesztésüket.

„Szuverenitásunk alattomos kiárusítása – Hogyan lett Kína választási téma Magyarországon?” címmel elemzi az angol nyelvű Szabad Európa/Szabadság Rádió a sanghaji Fudan Egyetem beruházásának jelenlegi állását, és sorra veszi ennek mozzanatait. Kezdve azzal, hogy április 27-én aláírta ugyan a kormány a szerződést a kínai féllel, ám Gulyás Gergely, sőt még Orbán Viktor is mintha meghátrált volna a tüntetések és a folytonos tiltakozások következtében. Hisz’ a kormány úgy fogalmaz újabban, hogy még nem született meg a döntés az építkezésről, és amúgy is ki kellene erről is kérni az emberek véleményét. A CEU elemzője, Tóka Gábor pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy külföldi ügyek nem feltétlenül kerülnek egy-egy választási kampány homlokterébe, de a kínai hitelből, kínai munkásokkal építendő egyetem ügyét most a lakosság másképp ítéli meg. A cikk kiemeli, hogy az átláthatóság hiányának kézzelfogható példája az emberek szemében a kínai beruházás, mert megágyaz a korrupciónak.

A Direkt 36 portált is idézik: a kínai külügyminiszter már 2019-ben kijelentette, hogy Peking számára egy magyarországi egyetem különösen fontos. Ebbe a körbe tartozik a Budapest–Belgrád vasútvonal ügye is, amire 20 éves futamidejű, csaknem kétezermillió dolláros hitelt vett fel az Orbán-kormány, ám a lényeg: ez az üzlet sem átlátható, mivel a szerződéseket titkosították. 

Az Unescónak cselekednie kell azonnal a Fertő megmentése végett – írja az osztrák Der Standard. Ausztria Unesco képviselője szerint a kulturális világörökségek számító térséget egységesen, mint magyar–osztrák területet – a határoktól függetlenül – kell kezelni és megvédeni a beépítésektől. Az osztrák képviselő a turisztikai beruházások leállítását, ellenőrző csoport helyszíni szemléjét, illetve azt követeli, hogy az egészet vegyék föl a vörös (azaz tiltó-) listára, és további történéseket szigorúan figyelemmel kell követni.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a würzburgi Die Tagespostnak adott terjedelmes interjúban azt állítja, hogy ha fennmaradt volna az Osztrák–Magyar Monarchia, akkor nem terjedhetett volna keletre a náci ideológia, nyugatra pedig a bolsevik szemlélet. Kijelentette: a pápának igenis találkoznia kell a politikusokkal. A világ üldözött keresztényeit pedig azért védjük meg, mert benne van az alaptörvényben.

A migrációt rossz dolognak tartja, mindenkinek a saját hazájában érdemes leélnie az életét. Ha pedig megfenyegetik, és ezért kell menekülnie, akkor a fenyegetés megszűntével költözzék vissza.

Ami pedig „az uniós támadásokat” illeti, Semjén szerint, ha az Európai Unió azt csinál, amit csak akar, akkor mi is azt csinálhatunk, amit akarunk. Szerinte az EU távolodott el az alapértékektől, és nem a magyar kormány. Nem mellesleg megemlíti, hogy számos templomot és egyházi ingatlant felújítottak, mert az az alapelv, hogy Magyarországon egy templomból sem lehet bevásárló központ, de mecset sem.

Az orosz és kínai vakcinák vásárlásának szükségességét azzal indokolta, egyetlen magyart sem hagyhatunk meghalni, ha egyszer az EU nem szállított idejében oltóanyagot. Semjén állítja, „a mai ellenzék reform-kommunistákból és reform-fasisztákból áll”.

A magyar családok helyzetét látva Semjén szerint nő a születések és a házasságok száma, és azt akarja a kormány, hogy az emberek fogadják el az ő családfelfogásukat.

Holnap, június 15-én tervezi megszavazni a parlament az LMBTQ közösségek sorsát megpecsételő törvényt, amely a többi között a pedofíliát összeköti ezekkel a társadalmi csoportokkal, ezért a Human Rights Watch és az Amnesty International is felszólítja a kétharmados többséget, ne szavazza meg. Mert nemcsak megsért vele nemzetközi egyezményeket, de súlyos következményekkel járhat az egészségügyre vagy az oktatásra nézve.