Télen is teker minden negyedik bécsi biciklis

Mivel a bécsi biciklisek negyede hóban, fagyban is ragaszkodik a kerékpárjához, az osztrák főváros köztisztasági vállalata mintegy 300 kilométernyi kerékpárutat kiemelten kezel a hideg évszakban. Akárcsak a főutakat, hóeséskor ezeket is folyamatosan takarítják. (Nyitó képünkön: Bicikliút hómentesítése a Práternél © Stadt Wien / MA 48)

Az osztrák fővárosban a hideg évszakban sem elhagyatottak a kerékpárutak: a bécsi biciklisek negyede ugyanis télen is ragaszkodik a kedvenc közlekedési eszközéhez. Tavaly egy átlagos decemberi napon például az Opernringen 2307 biciklis kerekezett végig, ami mintegy nyolcszázzal több, mint öt évvel ezelőtt.

Mivel egyre több bécsi teker télen is, a város köztisztasági vállalata kiemelten kezel mintegy 300 kilométer hosszú kerékpárút-hálózatot. Ezeket a bicikliutakat hóeséskor azonnal elkezdik takarítani és megszüntetni rajtuk a síkosságot, az összesen 1379 kilométernyi bécsi kerékpárút-hálózat többi része pedig csak ez után következik. Aki nem biztos benne, hogy az iskolába, munkába vezető kerékpárút a kiemelt hálózat része-e, a hótelefonon érdeklődhet.  Ott jelezhető az is, ha valamelyik kerékpárút nincs megfelelően megtisztítva a hótól, jégtől.

A jól karbantartott kerékpárutak mellett azonban a bicikliseknek is érdemes megtartaniuk néhány szabályt a biztonságos közlekedéshez. Havas, jeges utak esetén például célszerű kiengedni némi levegőt a kerekekből, a nyerget pedig alacsonyabbra állítani. Kerülni kell a hirtelen fékezést, a sebességet pedig a közlekedési viszonyokhoz kell igazítani. Nagyon fontos a láthatóság is. Az elektromos kerékpárok akkumulátorát célszerű meleg, fűtött helyiségben feltölteni, a bicikliláncot pedig gyakrabban olajozni, hogy ne kezdje ki a sós lé.