Termékek és szolgáltatások akadálymentesítése

A fogyatékkal élő emberek a jövőben könnyebben használhatnak olyan fontos termékeket és szolgáltatásokat, mint a telefonok, ATM-ek, jegyautomaták és beléptető rendszerek.

Jelenleg mintegy 80 millió uniós polgár él valamilyen fogyatékkal, és az öregedő népesség miatt a számuk a jövőben csak nőni fog. Alapvető fontosságú, hogy a fogyatékkal élők mellett a nehezebben mozgó idősek és várandós nők érdekeit is szem előtt tartsuk – olvasható a szövegben.

Az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag számos termék és szolgáltatás kapcsán ír elő jobb hozzáférhetőséget. A listán szerepelnek a többi között:

pénzfelvevő automaták
jegyárusító automaták és beléptető rendszerek
számítógépek
telefonok és tévék
banki szolgáltatások
közlekedés, ideértve a tömegközlekedést
e-könyvek,
weboldalak és mobilalapú szolgáltatások
turisztikai szolgáltatások

Az intézkedéscsomag felsorolja, mit kell akadálymentesíteni, de nem ír elő pontos technikai megoldásokat, így teret hagy az innovációnak.

A követelmények között találjuk az épített környezet átalakítását is, abban az esetben, ha jelentős felújítás történik, vagy új infrastruktúra épül és erre az adott szolgáltatásnál (pl. közlekedésnél) szükség van.

A 10-nél kevesebb embert foglalkoztató cégek és/vagy a 2 millió euró alatti forgalmat bonyolító vállalkozások mentesülnek a kötelezettségek alól. A jogszabálytervezet garantálja, hogy nem rónak aránytalan terheket senkire, viszont az idő, hozzáértés vagy érdeklődés hiánya nem mentesít senkit az átalakítási kötelezettségek alól.

Morten Løkkegaard (ALDE, DK) jelentéstevő elmondta: “A mai döntés több mint 80 millió fogyatékkal élő ember helyzetén javít majd. A célunk az volt, hogy minél több termék és szolgáltatás legyen hozzáférhető, anélkül, hogy plusz terheket raknánk az európai cégekre. Ezt sikerült is elérni.”

Az EP által kiegészített Bizottsági javaslatot 537 szavazattal 12 ellenében 89 tartózkodás mellett fogadták el. A szöveg képezi az EP mandátumát a Tanáccsal folytatott tárgyalásokon.

Az elfogadott szöveg itt elérhető
A vita felvételről (2017.09.13.)
EP Kutatás az európai akadálymentesítési intézkedéscsomagról