TeSzedd! akció – a GYSEV munkatársai is gyűjtik a szemetet

A GYSEV Zrt. is csatlakozott az idén a TeSzedd! akcióhoz. A vasúttársaság munkatársai számos helyszínen is szervezetten gyűjtik a hulladékot – leginkább vasútállomások környékén meg a vasúttal határos területeken.

A „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akció április 18-től 24-ig tart. A GYSEV Zrt. munkatársai idén ismét részt vesznek az országos „nagytakarításban”. Március 20-án, szerdán Vas megyei, március 22-én, pénteken pedig Győr–Moson–Sopron megyei helyszíneken szedik a szemetet.

Szentgotthárd, Kőszeg, Répcelak, Szombathely állomás és Szombathely rendező pályaudvar, emellett Sopron állomás, Sopron rendező pályaudvar, Győr GYSEV-pályaudvar, Sopron Déli pályaudvar és Erzsébet kert, valamint a Hotel Sopron környéke – ezeket a helyszíneket próbálják lehetőségeikhez mérten megtisztítani a vasúttársaság munkatársai.

A GYSEV részéről a két napon mindegy százhúszan vesznek részt a „TeSzedd!”-akcióban: a vasúttársaság munkatársai 8–15 fős csoportokban gyűjtik a hulladékot. A GYSEV-es résztvevőket is a szervezők látják el hulladékgyűjtő zsákokkal és védőkesztyűkkel.

A szerk. megj.: Minden ilyen és hasonló tájékoztatás alkalmával fölhorgad az olvasóban nem a puszta bosszúság, hanem a harag és a tehetetlen düh azokkal szemben, akiknek van pofájuk (igen: pofájuk!) vasúti töltések oldalába, elhagyatottnak látszó helyekre, patakok partjára, erdők-ligetek szélére hordani az általuk megtermelt szemetet, hulladékot, sőt, gyakorta veszélyes hulladékot. Mit gondolnak ezek a csirkefogók?! Azt talán, hogy a mindenható természet fölfalja az ő műanyagaikat, fémdobozaikat, romlott ételeiket, kiselejtezett bútoraikat, építési törmeléküket? Hát nem! Az embernek sok mindent megengedő, elnéző jóságos természet erre már nem képes. Az ember máris annyit fogyaszt és szemetel, mintha nem is egy, hanem legalább két Földön élne. Az utóbbi jó másfél évtizedben itthon különösen elterjedt, már-már sporttá vált a szemetelés, a hulladékok kihordása a leglehetetlenebb helyekre. Különösen kedveltek a vasútvonalak menti biztonsági sávok (lásd a többi között a Törökbálint Kelenföld közötti szakaszt!), ahová állítólag a kutya sem jár, csak az, aki oda hordja a mocskát nem egyszer méregdrága luxusautó vontatta utánfutóval. Aztán röhög a markába, hogy mennyit sprórolt, mert nem az erre hivatott hulladékszállítóval vitette el az ellenőrzött megsemmisítő, az újrafeldolgozást szolgáló helyre. Amellett, hogy minden elképesztően felelőtlen és mélységesen elítélendő környezetszennyezés, a lehető legrosszabb bizonyítványt is kiállítja az országról, miután aki ide (pl. vonattal) belép, néhány kilométer után szeméttel és hulladékkal borított talajt lát kilométereken át. És miközben begördül a vonata a fővárosba, akkor meg “gyönyörködhet” a MÁV dicsőségét hirdető barnaövezetben, az elhagyott, félig-meddig széthordott üzemi épületekben, bakterházakban, melyekhez ugyancsak az ország 1. vasúti fővonala a leglátványosabb “kirakat”. 

Miközben igen nagyra becsülendők a hírben szereplő “önkéntes” hulladék- és szemétszedő brigádok, hadd jegyezzük meg: a kampányok helyett inkább az ellenőrzést kellene erősíteni, a leginkább veszélyeztetett területkre pedig megfigyelő kamerákat fölszerelni – leleplezendő az alattomos “szemétturistákat”- majd pedig úgy megbüntetni őket, hogy belefeketedjenek.