Fókuszban a magyar műtárgypiac: csupa antik, csupa művészet

A budai Millennárison megnyílt az Antik and Art Budapest vásárral egybekötött kiállítás, ahol a magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői képviseltetik magukat. E hét végéig harmincnál több kiállító várja az amatőr és profi műkedvelőket, érdeklődőket. Gyakorlatilag egész nap a műtárgypiacot érintő, különféle tematikára épülő ingyenes előadásokon és magyar, illetve angol nyelvű tárlatvezetéseken is részt lehet venni.

Egy online aukción a kiállítók által felajánlott műkincsekre lehet licitálni. A kiállított és eladó tárgyak palettája széles: bútor; csillár; ékszer; festmény; grafika; numizmatika; óra; papír-régiség; porcelán és kerámia; ritkaság-szőnyeg; textília – mind-mind megtalálható a mától látogatható kiállításon és vásáron. A jelen lévő szakemberektől szakmai tanácsot is lehet kérni, vagy ingyenes érték-, illetve ékszerbecslést igénybe venni.

Már évtizedekkel ezelőtt nagy sikere volt az Antik Enteriőr kiállításnak, amely sokáig a Műcsarnokban működött. Tíz év szünet után most a Millennáris B-csarnokában talált otthonra a szakma.

„Az utóbbi években Magyarországon is megnőtt az érdeklődés a műgyűjtés iránt, ezért is döntöttünk úgy, hogy több mint 10 éves kihagyás után újjáélesztjük a kezdetektől népszerű rendezvényünket. Egy olyan minőségi programot állítottunk össze, amely reméljük, hogy mindenkinek élmény lesz” – fogalmazott a megnyitón Tausz Ádám tulajdonos, ötletgazda.

Zakariás Fruzsina, a BÁV vezérigazgatója a megnyitón hangsúlyozta: „Magyarország legelső, az idén 99 esztendős aukciósházaként az Antik and Art kiállítás számunkra éppolyan kiemelkedő jelentőségű, mint egy évtizede az Antik Enteriőr volt.” 

A mai BÁV elődjének 1920-ban rendezett első művészeti árverése óta a cég hatszáznál több aukciót bonyolított le, amelyen több mint 300 ezer műtárgy cserélt gazdát. A mostani kiállításon remek festményekből, műtárgyakból, luxusékszerekből és órákból álló kollekciójával, valamint szakértőkkel várja az érdeklődőket.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház művészettörténésze, Kelen Anna megjegyezte, hogy részvételük magától értetődő. Rendkívül fontosnak tartják, hogy a klasszikus és modern művészettel foglalkozó magyar galériáknak legyen rendszeres bemutatkozási lehetősége, és kialakuljon egy nemzetközi szintű párbeszéd. Az is jó lenne – tette hozzá –, ha ez a kiállítás évek múltán a szakma nemzetközi regionális megmérettetése lenne.

A rendezvény szakmai programját Serfőző Krisztina állította össze. Rockenbauer Zoltán a magyar kubizmusról tart előadást. A szakmai prezentációkat a hazai tárgykultúrát bemutató programok kísérik – a Zsolnay, az óra és a szőnyeg világából. Bemutatkozik a Magyar Nemzeti Múzeum Rotschild Klára emlékkiállítása is, melyről Simonovics Ildikó muzeológus tart izgalmas előadást. 

Licitálni lehet s többíeki között Horváth Lóczi Judit, Czóbel Béla, Klie Zoltán festményeire; gyémántokkal és rubintokkal díszített art deco gyűrűre; édesvízi tenyésztett gyöngysorra; muránói üvegvázára; kristály asztali lámpára.

Havadtőy Sámuel a Kálmán Makláry Fine Arts egyik ikonikus művésze, hatalmas kacsafigurájával várja a látogatókat. A világhírű pop-art művész erre az alkalomra 300 kacsa puzzlet is készített, jótékonysági céllal, amelyek darabját 10 ezer forintért lehet megvásárolni a kiállításon. A bevétel kedvezményezettje a Hlatky-Schlichter Hubert által alapított Segítő Angyalok Alapítvány. A szervezet két oldalról is érintett a jótékonysági akcióban. Az online aukcióból származó összegből a magyar hajléktalanok étkeztetését támogatják, a kacsa-puzzlek értékesítése után összegyűlt összegből pedig a malawi Angyal idegsebészeti és humanitárius misszió tevékenységét segítik.

A helyszínen működik egy olasz jellegű étterem, és egy „bor- és kávébár” is – a kicsiket pedig ingyenes játszóház, és kézműves foglalkozások várják, amíg a felnőttek nézelődnek.