Tízéves a Karosi-kvartett – igényes, közérthető, modern

Tíz évvel ezelőtt tartotta első koncertjét a Karosi Júlia-quartet a budapesti Nyitott Műhelyben. Akkor játszotta el először közönség előtt saját kompozícióját az énekesnő. Azóta nagy utat tett meg, a magyar jazz meghatározó alakja lett. Kvartettjével számos műsort, lemezt készített, Japántól New York-ig fölkeltette a jazzrajongók figyelmét.

Tavaly a legrangosabb magyarországi koncerthelyszíneken hallhatta a közönség Karosi Júliát, méghozzá a saját kvartettje mellett az RTQ-vonósnégyessel kiegészülve.

Február 22-én Karosi Júlia és társai visszatérnek a bölcsőjükhöz, a Nyitott Műhelybe, ahol családias hangulatú születésnapi koncertet adnak fennállásuk tizedik évfordulója alkalmából. A koncert műsorán az eddigi repertoárjukból, lemezeikből hallható válogatás, és a neves vendégszólista, Borbély Mihály is fellép.

Az énekesnő a budapesti bölcsészkaron szerzett diplomát, majd a Zeneakadémia mesterképzésén elvégezte a jazz-szakot is. Első lemeze 2012-ben jelent meg, s a saját szerzeményeket tartalmazó, egyéni hangvételű album azonnal kedvező kritikai visszhangra lelt. Ugyanabban az évben Japánban is piacra dobták a lemezt, sőt  egy négyszámos (feldolgozásokat tartalmazó) kislemez is megjelent.

Az énekesnő híre hamarosan a tengerentúlra is eljutott. Második lemezét New Yorkban préselték 2014-ben. A Hidden Roots (Rejtett gyökerek) cím az énekesnő zenei gyökereire utal, amelyeknél kiemelt fontosságú a magyar népzene és Bartók Béla életműve, ez a finoman összefonódó, kettős örökség.

Számos hangversenyén nagy sikert aratott Gershwin-produkciójával, illetve az ebből a műsorból készült album is (különlegessége, hogy élő koncertfelvételt rögzít). Az amerikai zeneszerző dalai ugyanúgy hozzátartoznak Karosi Júlia zenei gyökereihez, mint a magyar folklórkincs és Bartók Béla.

Ezeket a dalokat tavaly október óta Cole Porter szerzeményei egészítik ki. A jazz műfaja senkinek nem köszönhet többet, mint a 20. század első két évtizedében alkotó New York-i dalszerzőknek: Jerome Kernnek, Cole Porternek és – persze – George Gershwinnek.

Zipernovszky Kornél kritikus szerint Karosi Júlia egyike a legválasztékosabb ízlésű hazai jazzelőadóknak, tudatosan építi repertoárját. Megszólalása igényes és közérthető, stílusa egyértelműen modern.

A zenekar tagjai: Karosi Júlia – ének, Tálas Áron – zongora, Bögöthy Ádám –nagybőgő, Varga Bendegúz – dob. Vendégszólista: Borbély Mihály – fúvós hangszerek .