Tízezermillió euróval gazdagítják az osztrák GDP-t a bécsi migránsvállalkozások

A sokszínűség gazdagít – ez is lehetne a konklúziója a Bécsi Gazdasági Kamara legújabb felmérésének, amivel a bevándorló-hátterű vállalkozások gazdasági jelentőségét mérték fel. A nem osztrák állampolgárok, illetve nem Ausztriában születettek által alapított cégek összességében csaknem tízezermillió euróval járulnak hozzá az osztrák bruttó hazai termékhez, a GDP-hez. (A legtöbb migránsvállalkozás a kereskedelemben tevékenykedik; a nyitó képet Eurocomm-PR / Regina Hügli készítette.)

Bécsben jelenleg 34 ezer olyan vállalkozás működik, amit olyasvalaki alapított, aki nem Ausztriában született vagy nem osztrák állampolgár. Ezek a migránsvállalkozások, amiknek most először mérték fel a gazdasági jelentőségét.

A Bécsi Gazdasági Kamara összegzése szerint ezek a vállalkozások 6400 millió eurós éves forgalmat bonyolítanak le és 7450 millió euró bruttó hozzáadott értéket termelnek. Ez azt jelenti, hogy 8300 millió euróval járulnak hozzá a bécsi bruttó regionális termékhez és csaknem tízezermillió euróval az osztrák GDP-hez. Nem Ausztriában született osztrák állampolgárok 7400 vállalkozást alapítottak; 4500 céget szlovák, 3800-at román és 2600-at német állampolgárok hoztak létre.

A migránsvállalkozások munkaadóként is értékes szerepet töltenek be: közvetlenül 21 ezer embert foglalkoztatnak, közvetetten pedig 45 500 munkahelyet alapítottak Bécsben. Ráadásul évente 3700 millió euró adót és járulékot fizetnek be a város, illetve az állam kasszájába.

A legtöbb migránsvállalkozás a kereskedelemben tevékenykedik és évente 1800 millió euró hozzáadott értéket termel. A második helyen az ingatlankereskedelem áll 760 millió euró hozzáadott értékkel. Ezt a szabadúszóként nyújtott műszaki szolgáltatások (708 millió euró), az építőipar (694 millió euró), az egyéb gazdasági szolgáltatás (642 millió euró) és a szállásadás és vendéglátás (510 millió euró) követi.

A felmérés kapcsán Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke elmondta: a migránsvállalkozásoknak nemcsak a gazdasági jelentősége nagy, de a sokszínűség óriási előny a bécsi gazdaság számára. Ennek köszönhetően Bécs gazdasága könnyebben vészelte át a pandémia éveit és még a járvány ideje alatt is évente több mint kétszáz külföldi cég telepedett le az osztrák fővárosban.