Védőháló helyett művészi installációba burkolták a Bécsi Városháza tornyát

Ausztria legnagyobb művészi installációja látható októberig a Bécsi Városháza középső tornyán. Az 1500 négyzetméteres gigantikus alkotás Ashley Hans Scheirl és Jakob Lena Knebl munkája, és azt hirdeti, hogy Bécs a világra nyitott, elfogadó város. (Nyitó kép: Ashley Hans Scheirl és Jakob Lena Knebl alkotása a Bécsi Városházán © Stadt Wien PID / Bernato)

Felújítás miatt felállványozták a Bécsi Városháza középső tornyát, amire az előírások szerint védőhálót is szerelni kell. A város vezetése úgy döntött, hogy kihasználja az alkalmat, és hirdetések helyett inkább művészi jelkép mögé rejti az állványzatot. Így született meg Ausztria legnagyobb művészeti installációja.

A gigantikus képen két vörös nőalak látható, akik alkotóik, Ashley Hans Scheirl és Jakob Lena Knebl ironikus önarcképei. Egyaránt hirdetik az azonos neműek közti szerelmet, felszólalnak a társadalom által a nőkre kényszerített torz testkép ellen és a női választójog mellett. Az installáció célja, hogy a Europride Vienna és a Vörös Bécs 100 éves évfordulója alkalmából a világra nyitott városként mutassa be Bécset.

A hetven méter magas, 1500 négyzetméteres, extra könnyű, perforált műanyagra nyomtatott képet négy munkás három napon át rögzítette a Bécsi Városháza tornya előtt lévő állványzatra. A műalkotás a felújítási munkák végéig, egészen októberig lesz látható.