Továbbra is tartja lendületét a belföldi használtautó-piac

Mintegy 69 400 személygépkocsi cserélt gazdát a hazai használtautó-piacon a múlt hónapban, egy százalékkal több, mint esztendővel ezelőtt – derül ki a Datahouse adataiból. Az autópiac egyéb ágazataitól eltérően a belföldi használtautó-piac eredményei az idén is jól alakultak: az adásvételek száma az évet tekintve 2-3 százalékkal a tavalyi rekordérték felett, 838 ezer körül alakul majd

„Sem az új autókat értékesítő márkakereskedők, sem a használtautó-importőrök számára nem lesz gyümölcsöző az idei év: az előbbi piacon 8-9 százalékos, az utóbbin 2-3 százalékos visszaesés várható a múlt évihez képest. A belföldi használtautó-piacon a tavalyit meghaladó a forgalom – mondta el tudósítónknak Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Mindez a többi között annak az eredménye, hogy ide áramlott át azoknak a vásárlóknak egy része, akik az alkatrészhiány miatt csak hosszú várólistákról jutottak volna új autóhoz, illetve a magasabb európai árak miatt a használtautó-behozatalról is lemondtak.”

A múlt hónapokban új tendenciák jelentek meg a hazai autópiacokon, amik várhatóan a használtautó-kereskedelemre is hatással lesznek:

  • Az elmúlt több mint egy évet jellemző chiphiány fokozatosan megszűnőben van, a következő időszakban a vásárlók már újra nagyobb készletekkel és rövidebb várólistákkal találkozhatnak majd.
  • Bár a gazdasági helyzet romlása, a megélhetési költségek és az energiaárak gyors emelkedése miatt átmenetileg visszaesett a vásárlói kereslet, a piaci szereplők arra számítanak, hogy az újra bővülő kínálat, és az előbb-utóbb újra általánossá váló akciók hatására már a tavasztól visszatérhet az élénkülés az újautópiacra.
  • Az újautópiac normalizálódása a használt autók árának alakulásában is megmutatkozik: a JóAutók.hu portálon a használt személyautók átlagára az év eleje óta átlagosan 15 százalékot emelkedett, október közepén a növekedés teljesen megállt.
  • Az új autók piacán várható élénkülő aktivitás növeli a lecserélt autók számát, ami a használtautó-piacon is gyarapítja majd az elérhető kínálatot. Mindez kedvező hír lehet a vásárlóknak, hiszen a nagyobb választékból ismét kedvezőbb áron és kevesebb kompromisszum vállalásával lehet autóhoz jutni.

Miközben a használtautó-piacon az idén november végéig gazdát cserélt 772 400 személyautó 2,8 százalék volt több az előző év hasonló időszakában regisztráltnál, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 118 600 volt, ami 2,8 százalékkal marad el az egy évvel előtti 122 ezertől.