Túszdráma a fedélzeten, avagy mire emlékszünk 1982-ből?

Ma is a lapok hírrovatának élére kívánkozik egy repülőgép eltérítés, de 1982-ben még inkább így volt, különösen, ha mindez Lengyelországban történt. Nem meglepő az idősebb korosztály számára, hogy semmit nem tudunk erről az eseményről, hiszen teljes volt a hírzárlat.

Ma, az internet korában ezt nehezebb lenne eltitkolni, de a Varsói Szerződés tagországaiban ez akkor természetes volt. Semmilyen negatív hír nem szivároghatott ki, ami rombolta a szocialista országok imázsát. (Bár ez a szemlélet mintha nem veszett volna ki a múlttal…)

Odze György Túszdráma a fedélzeten, Varsó 1982 című, a fiction és a non fiction határán mozgó könyvének értékét az adja, hogy a szerző közelről megtapasztalta azt a világot, amelyről szól a sztori. A diplomata-pályafutás része, hogy az ott dolgozók tisztában vannak a titkosszolgálatok működésével, ráadásul Odze előtte a Ferihegyi repülőtéren dolgozott forgalmistaként. Az Indiában született, később hosszú diplomáciai pályát befutott szerzőnek ez már a sokadik könyve.

Amiről keveset tudunk: 1982. november 27-én a varsói repülőtéren egy lengyel kiskatona hatalmába kerítette a Malév HA-LCA felségjelű, Tupoljev-154 típusú repülőgépét, amelynek fedélzetén kilenc főnyi személyzet és ötven utas tartózkodott. A dráma megoldásában kulcsszerepe volt Simon Ernő vezérőrnagynak, aki éveken át képezte magát a túsztárgyalói feladatra.

A könyvben keverednek a valós szereplők – saját nevükön – és a kitalált szereplők, megspékelve egy szerelmi szállal. Ami a valóságot illeti, a dráma során egyetlen ember sem halt meg, és a lengyel eltérítő is megúszta – a rendszerváltás miatt – pár évvel.

Ha mindez Amerikában történik, már régen forgattak volna belőle egy filmet, Tom Hanks, a ki tudja, hányadik, pozitív főhőst játszott volna benne, és a női főszereplőre meg a lengyel katonára is volna szereposztási javaslatom.

Nálunk ez a sztori egy vékonyka kötetre futotta, melyet a Noran Libro gondozott.

(A fentiekhez tartozó hangfelvétel, érdemes meghallgatni.)

Vélemény, hozzászólás?