Új élet Magyarországon: jogi oktatás segít az ukrajnai menekülteknek

A DLA Piper Hungary ügyvédi iroda és az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete jogi oktatási programsorozatot szervezett novemberben Budapesten olyanok számára, akik a háború miatt kényszerültek elmenekülni Ukrajnából, hogy tájékoztassák őket a jogaikról és kötelezettségeikről, illetve a Magyarországon rendelkezésükre álló lehetőségekről.

A DLA Piper, az UNHCR partnere első lépésben Franciaországban élő ukrajnai menekültek számára indította útjára az idén az „Ismerd meg a jogaidat!” című programját. A kezdeményezés célja, hogy közérthető tájékoztatást adjon a befogadó országok jogrendszeréről, és ezzel segítse a menekültek beilleszkedését a helyi közösségekbe, valamint azt, hogy képviselni tudják az érdekeiket. Időközben a DLA Piper budapesti irodája is csatlakozott a programhoz, és az UNHCR-rel karöltve novemberben egy személyes jelenléten alapuló és egy többnyelvű ingyenes online szemináriumot szervezett.

A DLA Piper Hungary és az UNHCR szakértői a JÖSz (Joghallgatók Önképző Szervezete) képviselőivel közösen járták körbe az Ukrajnából érkező személyek jogi státuszával összefüggő kérdéseket, különös tekintettel az ideiglenes védelemre, azaz menedékes státuszra. Emellett általános tájékoztatást nyújtottak a munkavállalásra vonatkozó szabályozásról, a cégalapítás lehetőségeiről, az adózási, egészségügyi és oktatási rendszerről.

Az Európai Unió márciusban egyhangúlag megszavazta, hogy elfogadása óta először életbe léptetik az ideiglenes védelemről szóló irányelvet, hogy az EU területén azonnali védelmet adhassanak az Ukrajnából menekülőknek. Magyarország az elsők között vezette be az ideiglenes védelmi státuszt, így már az ukrajnai háború kezdetétől megadja az országba érkezők számára az ideiglenes védelmet és az ahhoz kapcsolódó támogatásokat – mára már több mint 32 ezren kérelmezték a státuszt.

További információ a különböző támogatásokról és lehetőségekről az UNHCR weboldalán érhető el, illetve a menekültek hívhatják az ingyenes +36 80 984 583 UNHCR-segélyvonalat is hétfőtől péntekig 8:00-17.00 óra között.