Új támadásba lendült a vírus Spanyolországban


Spanyolországban egy nap alatt kilencezernél többen fertőződtek meg. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban (azaz március 31-én 0–24 óra között) 864-en vesztették életüket, ezzel COVID-19 miatt összesen elhunytak száma 8189-re emelkedett. Közben 9222 új fertőzöttet regisztráltak, miáltal a koronavírussal diagnosztizált betegek száma meghaladja a 102 ezret.
(A nyitó képen: vírustesztet végző laboráns; kép: Imago Images)

Madridban 22 392 fertőzött beteget kezelnek, és eddig itt 3603 áldozatot követel a járvány. Az Ifema vásár- és kiállítási központban még egy kórházi részleget nyitnak ágyak százaival – tehermentesítendő a madridi kórházakat. Aggasztó, hogy meg mindig 1514-en szorulnak intenzív ápolásra.

Spanyolországban összesen 51 480 beteg gyógyul kórházban, közülük 5872-t intenzív osztályon kezelnek; tegnap további 265-tel nőtt az intenzív részlegekbe felvettek száma. A szakminiszter sajnálatosnak nevezte, hogy a a járvány máig nem érte el a csúcsot. Jó hír viszont, hogy 22 647-en gyógyultak távozhattak a kórházakból.

Hír szerint amerikai kutatók rájöttek, hogy a koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse ismert világszerte. Állítólag nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál.

Noha Madridban majdnem 30 ezer a fertőzött, Barcelonában pedig 20 ezer, a katalánok harmadik napja több új megbetegedést jelentenek, mint a főváros. Ma már a harmadik rendőrtiszt halt bele a járványba Barcelonában. Katalóniában a kórházak nem vehetnek fel 80 évesnél idősebb fertőzött betegeket. Azokat a fiatalabb fertőzötteket kell előnyben részesíteni a kezelésénél, akiknek több az esélyük a gyógyulásra; az idősek legföljebb oxigént és morfiumot kaphatnak. Ezt azzal magyarázzák, hogy normál körülmények között sem lehet intubálni az időseket a fertőzés veszélye miatt – írta a katalán egészségügyi minisztérium egy belső használatra szánt dokumentumban, ami nem sokkal a megjelenése után eltűnt.

Madridot követi a fertőzöttségi sorrendben Kasztília-La Mancha követi 7047, a másik autonóm terület, Baszkföld 6838, Andalúzia 6392 megbetegedést jelentett.

A spanyolokat elkeseríti el a hetek óta tartó bizonytalanság és kilátástalanság, minekutána a járvány csak nem akar tetőzni és utána visszavonulni; mindezért a kormányt hibáztatják. Ahogy fogy a kényszerű szabadság és apad a pénztartalék, úgy fogy a türelem is. A szomszédunk azon aggódik, hogy megismétlődhet a 2008-i gazdasági válság, és újra csődhelyzetbe sodródik az ország, tüntetések kezdődnek, elégedetlenségi mozgalmak szerveződnek, ami már most is tapasztalható Barcelonában.

Az egészségügyi szakemberek sem értik, miért várat még mindig magára a járvány tetőzése, és azt sem, hogy a szigorító intézkedések ellenére is növekszik az új megbetegedések, sőt, a halálesetek száma is. Az egyetlen jó hír, hogy csökken az intenzív osztályokon kezeltek száma.

Nemcsak az emberek, hanem az állatok is megzavarodtak a kijárási tilalomtól: csapatosan tévednek be a hegyekből a településekre abban a hiszemben, hogy semminemű veszély sem fenyegeti őket. A kép Puerto de Cotos környékén készült.