Újak híján különösen kelendők használt autók

Novemberben 11 963 használt személyautót regisztráltak az országban a DataHouse adatai szerint, ami a tavaly novemberihez képest 17,3 százalékkal több. Ugyanakkor új személygépkocsiból csupán 9495-öt helyeztek forgalomba; egy évvel azelőtt 13 263-at. (A nyitó kép forrása: pinterest.)

„Az autóipart is sújtó félvezetőhiány miatt az újautó-kereskedők képtelenek kielégíteni a koronavírus első hullámai után ismét megerősödő keresletet. A visszaeső termelés miatt hosszú várólisták alakultak ki, miközben a listaárak is megugrottak – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Ennek hatására az eredetileg új autó vásárlását tervezők tekintélyes hányada a használtautó-piacon próbálja megtalálni új járművét.”

Hónapok óta 12 ezer körüli vagy azt meghaladó mennyiségű importált személygépjárművet regisztrálnak Magyarországon. Eközben új autóból a nyár vége óta havonta csupán 9500 körüli mennyiséget helyeznek forgalomba.

A félvezetőhiány legalább a jövő év közepéig kitart majd, így a következő fél évben (erőteljes szabályozói változások híján) a használtautó-import tartósan magas marad. A megnövekedett kereslet miatt nem ritka, hogy az azonos tulajdonságú autó ma 20-25 százalékkal drágább, mint esztendővel ezelőtt.

Tavaly visszafordult az autók korral járó értékvesztése: a 2017-es évjáratú Skoda Octaviákat esztendővel ezelőtt, háromévesen átlagosan 4,5 millió forintért hirdették, ma hatodával drágább. Az ugyanilyen évjáratú Ford Focusok 3,6 millióról átlagosan 3,9 millió forintra (+8%) drágultak ez idő alatt. Nem ritka, hogy az egyéves autót drágábban lehet eladni, mint amennyiért újonnan megvásárolták.

A használtautó-behozatal az idén eddig 121 976 jármű volt, több, mint tavaly. Ugyanebben az időszakban 113 179 új autót adtak el 1,9 százalékkal kevesebbet, mint esztendővel azelőtt.