Újra megjelenik a BBC History, a történelmi havilap

Romsics Ignác főszerkesztővel az élén a Kocsis Kiadó újraindította a világ egyik legismertebb történelmi havilapját, a BBC Historyt. A standokon augusztus 24-én jelenik meg, ám az eddigi vagy az új előfizetők máris megkereshetik a kiadót — erre a lap sikere érdekében azért is nagy szükség van, mert a lap előző kiadója nem adta át a mintegy 3000 partner/előfizető elérhetőségét.

BBC History 2011 áprilisában debütált Magyarországon, Nagy-Britannia legsikeresebb történelmi magazinjának hazai változataként. Ebben a világhírű brit történészek írásai mellett egyre több magyar nyelvű cikket közölt, megfelelve az olvasók igényeinek. Témaválasztásában és feldolgozásaiban is egyedülálló a magyar lappiacon.

A világtörténelmi profil az eltelt 11 év alatt jócskán átalakult, ma már túlsúlyban vannak az első vonalbeli magyar történészek és a fiatal kutatók írásai, amik a magyar történelem kiemelt időszakaira koncentrálnak. Emellett számos cikk foglalkozik Európa és az Európán túli világ történetével, a nagy birodalmakkal és kultúrákkal, elődeink életmódjával, a jeles uralkodókkal és uralkodónőkkel.

A 84 oldalas, színes, mélynyomású magazin hármas szerkezete: az 5-8 oldalas elemző cikkek mellett rovatcikkek (1-4 oldal), valamint rövid, színes, érdekes történelmi hírek és felfedezések is helyet kapnak.

Ízelítő a korábbi lapszámokból:

Címlapos összeállítások (számonként 5-6 nagy cikk):

Székelyek évszázadai
Ukrajna: A Kijevi Rusztól napjainkig
Népiek és urbánusok
A hódító és a keresztény Róma
Magyar miniszterelnökök a 20. században
A titokzatos Kína
1956 – 65 év távolából
Keresztes háborúk – Magyar hadak a Szentföldön
Rákositól Kádárig – Élet a szocializmusban
Mátyás, a király
Két jó barát – a lengyel–magyar kapcsolatok története

Rovatok

Évfordulók – Fontos dátumok a történelemből
Kilátó – Kitekintés a környező országok történelmi problémáira
Disputa – Jeles magyar történészek vitafóruma
A magyar foci története
Kis magyar gasztrotörténelem
Esszé, interjú
Bemutatjuk – Fókuszban a történészek
Ki gondolná? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények
Szemezgetés – Kutatási érdekességek

A magazinjelleget szolgálják a képek, illusztrációk, térképek, magyarázó ábrák, keretes információk, illetve áttekinthető kronológiák, továbbá az írások könnyed, olvasmányos stílusa. A szerzők az ismert történelmi tényeket új fényben mutatják meg, és ismertetik a legújabb kutatási eredményeket.

Olvasótábora igen széles, az egykori háromezer előfizetői példányon túl havonta összesen 6500-7000 példányt vásároltak olvasói az újságárusoktól. Olvasói felmérések szerint egy-egy lappéldányt legalább 4-5 ember olvas, tehát a tényleges olvasók száma 40-50 ezerre becsülhető.

A magazin Facebook-oldalát több mint hétezren kedvelik és követik. Kedvcsináló és figyelemfelkeltő cikkei évek óta jelennek meg népszerű online felületeken, és esetenként több tízezer kattintást vonzanak.

A BBC History belföldre előfizethető a kiadónál. Előfizetési díj egy évre 9990, fél évre 5990 Ft. A postaköltséget a kiadó magára vállalja. Lehetőség van személyes előfizetésre is; érdeklődés telefonon: 06 20 552 24 76. A lap megvásárolható vagy átvehető a Katica Könyvműhelyben (Budapest, VI., Bajza utca 24., #3 kapucsengő) 9 és 17 óra között.