Ünnep a pápa hajléktalanszállójában

(Euronews) Néhány méterre a római Szent Péter tértől egy több száz éves kastélyban meleg ételt és menedéket kínálnak a rászorulóknak. A Palazzo Migliorit még tavaly novemberben nyitotta meg Ferenc pápa, azzal a céllal, hogy a rászorulóknak egy új élet kezdetét jelentse.

„Sok szegény ember jött ide, és többen végül rátaláltak az útjukra, az otthonukra. Voltak, akik hazatértek a családjukhoz” – mesélte Carlo Santoro, a Sant’Egidio Közösség igazgatója.

Az új életre való esély pedig most, a koronavírus-járvány idején talán még fontosabb, hiszen a hajléktalanok nem tudják igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat: „Jelenleg a járvány miatt nagyon nehéz bejutni az egészségügyi rendszerbe, és ez a körülmény most nagyon nagy kihívás. Félnek bemenni a kórházakba, nincs lehetőségük ellátáshoz jutni. Hiszen próbálják elkerülni a tumultust a sürgősségin, amikor csak lehet” – mondta Claudia Palazzolo a közösség egy önkéntese.

„Sajnos, most ez a helyzet. Minden kórház a koronavírussal van elfoglalva. Az utóbbi hónapban hárman haltak meg a közelben az egyik utcán, egyedül, a sarkon. És együk sem a koronavírus miatt, hanem, mert magukra lettek hagyva” – tette hozzá Carlo Santoro.

Az Euronews római tudósítja, Luca Palamara úgy fogalmazott: „Visszaadni a hajléktalanoknak és a szegényeknek a méltóságukat nem csak a szállás biztosításáról szól, hanem támogatásról, hogy érdemes legyen egy új életet kezdeniük.”

„Ez a hely nekem most az otthont jelenti: alhatok, megmosakodhatok. Köszönjük a pápának, aki megnyitotta ezt a helyet tavaly. Máskülönben hol lennénk most, mind a harmincketten?” – mondta Mario, az egyik vendég, aki a szállóban családra talált, és most mind együtt töltik a karácsonyi ünnepeket.