V-nemzedék: gyermekvállalás koronavíruskor

Felmérés kezdődött abból a célból, hogy a koronavírus és a hozzá kapcsolódó korlátozások miként hatnak hazánkban a gyermekvállalási kedvre. Az online kérdőív segítségével arra keresik a választ, hogy milyen tényezők befolyásolják a párok döntését, alapítanak-e most családot vagy elhalasztották(ják) a családbővítést.

Ma még senki sem tudja megbecsülni, mekkora és milyen jellegű társadalmi hatása lesz a világméretű koronavírus-járványnak, hiszen egyrészt még a rövidebb távú gazdasági károk sem láthatók tisztán, másrészt a pandémia időtartamára is inkább csak találgatások vannak.

Az mindenesetre érzékelhető, hogy a járvány nemcsak a rövidtávú tervekre, hanem hosszú távú célokra is hatással van. A tudatos gyermekvállalás is ilyen hosszú távú, átgondolt tervezés eredménye. Jó lenne megtudni, hogy a bizonytalanság csökkenti-e a gyermekvállalási hajlandóságot vagy épp ellenkezőleg, a korlátozások erősítik a családon belüli kötelékeket és a családalapítási – bővítési kedvet.

A New Era Genetics támogatásával most kezdődő független kutatás erre keresi a választ. Milyen döntést hoznak a magyar párok és milyen tényezők befolyásolják leginkább ezt? Másképp gondolkodnak-e most ősszel, mint tavasszal, a járvány első nagy hullámában tették? Ha mégis úgy döntenek, hogy a bizonytalanság miatt várnak a babavállalással, mennyi ideig hajlandók várni?

A www.nyugodtbabavaras.hu weboldalon elérhető online kérdőívet október végéig bárki kitöltheti, aki gyermeket szeretne vagy gondolkodik a babavállaláson.

A kérdőívek kiértékelése után jó eséllyel arra is kapunk iránymutatást, hogy a már most V- (vírus) nemzedéknek nevezett gyermekek száma látványosan bővül-e majd a világjárvány idején megfogant babákkal.