Vadászjelenetek Alsó-Magyarországon

A drámai feszültséggel és vadász-motívumokkal átszőtt magyar fim „újra hasznosíthatná” az 1969. évi kultuszfilm címét, és talán drámai erejét is. Volt egyszer egy német új hullám, és annak csúcsán egy megrázó mozi: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországban.

Szabó Kimmel Tamás: vad vagy vadász?

Nem minden hasonló a korabeli német mozihoz; bár esetünkben is van hosszú idő utáni hazatérés, engesztelhetetlen indulat és fegyverek zaja. Az „Apró mesék” honi történelemben gyökerezik; fekete tónusokkal rajzolja meg a II. világháborút követő évek „hőseit”.

Szabó Kimmel Tamás és Egyed Attila

Kiváló film; nem afféle külhoni fogyasztásra is szánt, exportból visszamaradt „moovie” a mindig fura magyarokról. Nálam ez a 10-es skálán 8 pontot ér. Megértem az okát annak, hogy több egyszerű nézőnél az IMDb-én (alig 750 főnél) ugyanez csupán 6,9, a vájtfülű szakma néhány jelesénél pedig 7,8.

Ez év március „idusán” mutatták be a mozik; sikert aratott, bár kezdetben átütő tetszés nem kísérte. Többet érdemelt volna. Elhangzik a filmben: „Szereti a meglepetéseket? Ennek örülni fog!” Hankó, a főhős ezután jókora verést kap; ám a néző értékes, minőségi, profi módon előtárt, jó mozihoz jut. Immár a Netflixen látható; kedvező értékelések kíséretében.

Kerekes Vica

Művüket az alkotói eleve filmszínházakba szánták. Fordult a kocka, de ez nem ártott meg a filmnek (legfeljebb a bevételeknek, melyeket forintban és dollárban fair módon megadják).

A nyár vége óta sorjáznak az online forgalmazást illető elégedett, sőt kellemesen meglepődött nézői vélemények. Például így: elgondolkodtató szórakozás, egyedi mű. Több nagyszerű külföldi és hazai filmalkotás egy-egy klasszikus mozzanata felfedezhető itt, ez mégsem zavaró, nem sima utánérzés. Egy szélhámos szerelme, mindössze egy izgalmas, csavaros közönségfilm, annak viszont igenis jól működő alkotás. Másképpen is méltatják: a színészek játéka nagyon jó…fordulatos a cselekmény is, a film képi világa festményszerű. Dicséret illeti a számítógépes jeleneteket a lerombolt Budapestről.

Alapvetően és szerintem is így igaz.  Lényeglátóan sűríti a sztori lényegét a plakátja: Vége a háborúnak, kezdődik a vadászat! A hivatalos ismertetése – idézhetően – ezeket mondja:

„A történet szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról. A Félvilág, A berni követ és az Örök tél alkotóinak új történelmi romantikus thrillere sok izgalmat, fordulatot és érzelmet ígér.”

Budapest a hiperinfláció idején; Szabó Kimmel Tamás

A filmkritikusok is – kevés fenntartás mellett – elismerő véleménnyel vannak. Kiemelik a színészi játék magas minőségét; a film példás atmoszféráját; több jelenet remek megkomponáltságát; a romantikus, a lélektani, a drámai és a krimijelleg összhangját. Egészében véve azt, hogy szinte hollywoodi értelemben is sikeres alkotás született. Bár kevés, mégis szakmai kritika illeti az egyes karakterek motivációjának a feltárását, főként a rémálmokkal küszködő szélhámos-főhős szerepének (para)pszichológiáját. Az „apró” cím néhol bizony terjengős történetet nyújt, és az erdő mélyén aligha lehetne mindig a skatulyából kivett, makulátlan a hősnő toalettje.

Kerekes Vica is remekel

Ezek bizonyára igazak, de a hitelességet nem vonják kétségbe. Magam két dologra utalnék.

  1. Egészen kiváló minden (!) kulcsszereplő színészi alakítása, beleértve a kisfiút, Virgilt megformázó Tóth Bercel játékát is. Kerekes Vica üde személyisége, továbbá Szabó Kimmel Tamás eleganciája, nem egysíkú személyisége ezúttal is telitalálat. Állítólag nem elsősorban Molnár Levente lett volna kiszemelve a vadász szerepére. Szerencsére a legjobb helyre került mégis a markáns férfiellenpont nála, a rivális Szabó Kimmel Tamáséval szemben.

Molnár Levente erőteljes

  • Megmarad az emberben a sztori – máig ható – morális dilemmája, talán üzenete. Hová vezet az, ha lélekkufár csaló reménysugarat adagol túlélőknek, pusztán azért, hogy pénzhez, ételhez, új nadrághoz jusson. Idézet a moziból: „Tele van a város szélhámosokkal!” Ma, amikor „unokázós csalók”, áltudományt blablázók és egyéb szédelgők rondítják teli a közéletet, különösen az eszünknél kéne lenni. Túlzás? Talán! Hirdetésben olvastam, nem hírcsárdapoén: Halotti anyakönyvi kivonatot találtam a Bazilikánál. Jogos tulajdonosa némi kp ellenében átveheti ezen a számon…”. Apropó; Apró mesék: a szenvedély sem jogcím bármire.

Romantikus jelenetben Kerekes Vica és Szabó Kimmel Tamás

Apró mesék; 112 perces, a klasszikus film noir stílusát követő romantikus és lélektani dráma; történelmi játékfilm a magyar félmúltról. Rendezte: Szász Attila. Írta: Köbli Norbert. Fényképezte: Nagy András. Kulcsszereplők: Kerekes Vica, Szabó Kimmel Tamás, Molnár Levente, Tóth Bercel, Gyabronka József, Rujder Vivien. Készült 2019-ben. Látható a Netflixen.

A képek a film nyilvános oldaláról valók, köszönet értük.

Apró mesék – szerelem és rémtörténet az erdő mélyén