Váltsunk egészséges életmódra! – segít a bükki füvesember

Év elején sokan határozzák el, hogy mostantól egészséges életet fognak élni, ám segítség híján sokan gyorsan fel is adják. A siker kulcsa a tervezés. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember most a rendszerességhez és a tervezhetőséghez ad jó tippeket. (A nyitó képen: Szabó György.)

Bár Gyuri bácsi kívülről fújja, hogy mikor, milyen problémára, milyen gyógyteát kell inni, azért olykor ő is rápillant a bükkszentkereszti konyhájának falán lógó gyógynövényes naptárra. „Ez a naptár azért jó, mert napról-napra könnyen követhető, hogy melyik gyógynövény van soron.  Én naponta többféle gyógynövényteát is fogyasztok, de figyelek az évszakokra is, télen például több immunerősítő, torokfertőtlenítő gyógynövényt használok, mint a csipkebogyó vagy a kakukkfű, nyáron pedig inkább frissítő, jóízű teákat iszom, ilyen a málnalevéltea is” – adja tudtunkra a bükki füvesember.

Szabó Gyuri bácsi neve összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett bükkszentkereszti természetgyógyász tudását lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta át, aki gyakorlott fitoterapeutaként viszi tovább a hagyományokat és vezeti a családi vállalkozást.

A képen: kakukkfű.

A naptár azoknak is segíthet, akik még nem ismerik annyira a gyógynövényeket, vagy szeretnének egy egész éves egészségmegőrző programot vagy kúrát indítani. Ha tavaszi tisztítókúrán törjük a fejünket, mindenképpen érdemes már most megtervezni a menetrendet, és beszerezni a programhoz a gyógynövényeket. Gyuri bácsi egészségvédő naptára ebben is nagy segítségünkre lehet, akármelyik hónapban is kezdjük el a gyógyteák fogyasztását.

Ha nincsen különösebb panaszunk, és az egészségünk megtartása és a betegségek elkerülése a cél, akkor érdemes a naptárban ajánlott napi gyógyteákból egy csészével inni. Mindössze ennyi a dolgunk, mert Gyuri bácsi úgy állította össze naptárát, hogy az minden szerv működését és minden gyakori problématerületet lefedjen.

Ne ijedjünk meg, ha az ajánlottak közül egyik növényt sem ismerjük. A naptárban Gyuri bácsi havonta egy-egy kedvenc gyógynövényét részletesebben is bemutatja, így hónapról-hónapra egyre többet tudhatunk meg a gyógynövényekről.

Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy jól látható helyre kiakasszuk a naptárat, és kövessük az útmutatásokat, így a legtöbbet hozhatjuk ki a 2019. újévi fogadalmunkból.