Tehetségnap a Zeneakadémián

Igazi különlegességeket tartogat a családoknak a februári rendezvény. Kiemelkedő fiatal tehetségek koncertjeit hallgathatjuk meg a budapesti Zeneakadémián, ezenkívül filmvetítés, előadás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket. Bepillanthatunk Vigh Andrea (a Zeneakadémia rektora) hárfa-, Eötvös József gitár-, Dráfi Kálmán zongora- és Fassang László orgonaórájára. (Mindhárman tanszékvezetők, illetve tanszéki csoportvezetők.)

Február 10-én délelőtt tizenegy órától Händel, Vivaldi és Haydn dallamai csendülnek fel a Zeneakadémia tehetségei, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tolmácsolásában. A Solti-termi koncertet követően igazi program-kavalkád várja a látogatókat.

Mint Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem rektora a nyilvánosságot tájékoztatta: az intézmény – a múlt évek tapasztal érdeklődés hatására – további programokkal színesíti a napot. Ilyenek például azok a mini koncertek, amelyeken Vajda Marcell, Hotzi Mátyás, Matuska Flóra, Kovács Gergely, Kristina Vocetková és Jan Vojtek mutatja be tehetségét.

Az idén a Kodály mindenkié című dokumentumfilm vetítésére is várják az érdeklődőket. A film a Kodály-módszer nemzetközi térhódításáról szól, alkalmazásának eredményeit foglalja össze.

A több teremben párhuzamosan zajló programok között megtalálható Molnár Fanni zenetudomány szakos hallgató Csodagyerekek című ismeretterjesztő előadása, a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium növendékeinek, az egyházzene tanszék kórusának műsorai és a doktori iskola hallgatóinak koncertje is. Nem maradhatott ki a Rendkívüli Tehetségek Képzőjének koncertje sem, amelyen még az általános vagy középiskolai tanulmányaikat folytató kiemelkedő kvalitású fiatal zenészek játszanak majd.

Az Áriák, duettek című eseményen olyan népszerű művek dallamai csendülnek fel, mint; Bizet: Carmen, Csajkovszkij: Anyegin, Gounod: Sapho, Giordano: André – az ének tanszék diákjainak előadásaiban. Az emberi hangok mellett az ütős és akkordikus hangszerek is szerepet kapnak kamarakoncerteken.

Ezúttal is lehetőség nyílik csatlakozni egy-egy nyilvános órához; Vigh Andrea, Fassang László, Eötvös József, Dráfi Kálmán és növendékeik engednek betekintést a hangszerek megszólaltatásába, a zeneoktatás műhelytitkaiba.

A kerekasztal-beszélgetésen, művészek és oktatók – köztük a Zeneakadémia rektora és tanszékvezetője – vitatják meg a Zeneakadémián folyó oktatás, tehetséggondozás és a zenei pályára lépés kérdéseit.

A nap méltó zárásaként a zenetörténet egyik legkiemelkedőbb tehetségének tartott Mozart műveit is hallhatják a látogatók a Zeneakadémia Kamarazenekarának tolmácsolásában, Rolla János vezetésével. Csonka András, a Zeneakadémia Koncertközpont igazgatója újságírók előtt elmondta: főként a Zeneakadémia törzsközönségének részvételére számítanak február 10-én, hogy „megmutassuk a színfalak mögött zajló műhelymunkát az előkészítő képzéstől a doktori iskoláig. Programunk a zenei pályára készülő fiatalok és szüleik számára is érdekes lehet, bepillanthatnak az oktatásba, a tehetséggondozásba.”

A tehetség napjára egész napos belépőjegy váltható 1500 forintért, amely az esti koncert kivételével az összes rendezvényre érvényes. A jegyek online is megvásárolhatók.