Végéhez közeledik a járvány? Föllendült a cégalapítási kedv

Több mint kétszer annyi az új cég, mint tavaly ilyenkor, és jó negyedév óta rekord magasságokban a hazai cégbejegyzések száma – összegezhető az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb jelentése.

Éppen évtizeddel ezelőtt, 2011-ben történt, hogy három egymást követő hónapban háromezernél is több cégalapítást regisztráltunk – jelentette ki Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. Most áprilisban 3222 céget alapítottak hazánkban.

Tavaly áprilisban a covid első hulláma okozta sokkhatás mélypontra szorította a cégalapítási kedvet. Az alacsony bázist és a magas aktuális értéket tekintve a 2021. áprilisi cégbejegyzések száma 123 százalékkal haladja meg az esztendővel ezelőttit. Ekkora „kilengést” csak jogszabályváltozások, vagy egyéb technikai hatások után jegyzett föl a statisztika.

A mostani adatsor másik érdekessége: egyértelműen látszik, hogy nem ideiglenes cégalapítási kilengésről van szó. A múlt három hónap cégalapítási átlaga csaknem harmadával haladja meg a rendkívül magas bázisnak számító 2019-i és 2020-i értéket. Mivel a cégtörlések száma továbbra is igen alacsony, a társas vállalkozások száma tovább növekedett. Jelenleg 523 ezer társas vállalkozás működik hazánkban.

Az egyéni vállalkozók száma még a társas vállalkozásokánál is jobban növekszik. Áprilisban 6575 új egyéni vállalkozást jegyeztek be; az év elején szigorodott KATA-szabályozás ellenére alig lassul az egyéni vállalkozók számának növekedése. Napjainkban 572 ezer egyéni vállalkozó működik az országban, így tovább nyílik az olló az egyéni és társas vállalkozások száma között, annak ellenére, hogy a társas vállalkozások száma is gyorsan növekszik.

A cégtörlések száma viszont látványosan csökkent: áprilisban mindössze 1360-ra került sor, ami az utóbbi 12 évben a legkevesebb volt. A megszűnések száma továbbra is a kényszertörlések szüneteltetése miatt alacsony.

A cégmegszüntetéshez vezető eljárások között a végelszámolások dominálnak; a felszámolások számának növekedése némi aggodalomra ad okot. Áprilisban 648 felszámolási eljárás történt, ami hároméves rekordnak számít. Megjegyzendő: a felszámolások száma négy hónap óta folyamatosan és erőteljesen növekszik. Elfogyott a hitelezők türelme a tőkehiányossá vált vállalkozások iránt, egyre többen törekednek kintlévőségeik behajtására.

Áprilisban mindössze 2360 társas vállalkozásnál folytattak végrehajtást, ami az idén eddig a legkevesebb. Az év második fele hozhat még meglepetéseket mind a végrehajtás, mind a felszámolás tekintetében. A következő időszak fogja igazán megmutatni, hogyan sikerült a hazai vállalkozásoknak átvészelniük a koronavírus-járvány káros gazdasági hatásait.