Vírustámadás: 172 milliós váltságdíjat zsebeltek be a zsarolók

Több mint 600 ezer dollárnyi bitcoint (mintegy 172 millió forint) fizet Riviera Beach városa a zsarolóknak azért, hogy visszakapják adataikat. A várost májusban érte zsarolóvírusos támadás, azóta nem sikerült visszaállítaniuk rendszereiket.

Egyöntetű volt az a szavazás a 32 ezres lakosú floridai Riviera Beach városának tanácsában: mind az öten támogatták, hogy a város fizessen több mint 600 ezer dollárnyi bitcoint (közel 172 millió forintot) azoknak a hackereknek, akik a város adatait titkosították. A zsarolóvírusos támadás klasszikusan kezdődött: az idén május 29-én, amikor a rendőrség egyik alkalmazottja kinyitott egy fertőzött e-mailt, amivel a város rendszereire szabadította a kártevőt. A vírus minden számítógépet érintett, így a sürgősségi hívások fogadásán túl nem működött a város weboldala, e-mail-szervere, számlázó rendszere stb. A kommunikáció kényszerűségből visszatért a 20. századba, mert csak telefonon vagy személyesen tarthatták egymással a kapcsolatot, vagy ehhez hasonló plakátokon üzengettek egymásnak a hivatali dolgozók.

A városnak egy hónap alatt sem sikerült a zsarolóvírusos támadásból kilábalnia. Az adatokról készítettek ugyan mentéseket, ám amikor vissza kellett állítani a megtámadott rendszereket, kiderült, hogy a mentések nem voltak megfelelőek. Emiatt kényszerültek fizetni a zsarolóknak, és tették ezt annak tudatában, hogy egy közeli másik város, az amerikai filmekből ismerős Palm Springs 400 ezer dollárt (114 millió forint) fizetett adataiért, de így is elveszítettek kétévnyi adatot.

A mostani esetben a hatóságok azt kockáztatják, hogy hiába fizetik ki a váltságdíjat, nincs semmi garanciájuk, hogy adataikat sikerül visszaállítani, ahogy abban sem lehetnek biztosak, hogy a hackerek nem hagynak a rendszerben egy hátsó ajtót, amelyen keresztül egy idő múlva visszanézhetnek. Ezen a történelmi városi ülésen egyébként elég sok pénzt költöttek el a tanácsosok, ugyanis a váltságdíj mellett 941 ezer dollárt szavaztak meg 310 asztali számítógép, 90 laptop és egyéb új számítástechnikai eszközök megvásárlására.

A zsarolóvírusokkal kapcsolatban ajánlott olvasnivaló. A védelmi technológiákról szóló tájékoztató itt; tessék kattintani.