Visszatértek a vásárlók a használtautó-piacra

Májusban mintegy 60 ezer használt autó cserélt gazdát a hazai használtautó-piacon, ami csupán 14 százalékkal marad el a 2019 májusában tapasztalt 69 400-as szinttől– derül ki a DataHouse ma közzétett előzetes adataiból.

„A kijárási korlátozás megszüntetésének és az egyéb járványügyi intézkedések enyhítésének hatására látványosan megugrott a forgalom a hazai használtautó-piacon – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Májusban 45 százalékkal több személyépkocsi-átírás történt, mint áprilisban, részben az elhalasztott adásvételek pótlásának hatására. A piaci mélypont áprilisban volt, az akkor regisztrált 41 200 tulajdonos-változás 38 százalékkal maradt alatta az egy évvel azelőtti szintnek.”

A JóAutók.hu május utolsó harmadában végzett felmérésének adatai már egyértelműen utaltak a piaci visszarendeződésre. Addigra az autókereskedések 99 százaléka már teljes munkaidőben üzemelt, a felmérésben részt vevő potenciális vásárlóknak pedig a háromnegyede akkor már nem, vagy csak alacsony kockázatot látott abban, hogy meglátogasson egy autókereskedést.

A most közzétett adatok szerint az év első öt hónapjában mintegy 292 ezer személyautó cserélt gazdát Magyarországon, tavaly ugyanebben az időszakban 326 ezer.

A JóAutók.hu várakozása szerint – ha a koronavírus második hulláma nem szól közbe – az éves lemaradást a piac akár 5 százalék alá csökkentheti, ami mintegy 770 ezer tulajdonosváltással járhat 2020-ban.