Ma: a holokauszt nemzetközi emléknapja – emlékezés az áldozatokra

Ma, január 27-én van az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 77. évfordulója. Az Európai Bizottság – most először – a náci rezsim által meggyilkolt zsidó nők, férfiak és gyermekek millióira, valamint a náci rezsim által meggyilkolt összes többi áldozatra emlékezve kivilágítja brüsszeli székházát, a Berlaymont-t. A Bizottság ezzel csatlakozik a #WeRemember globális kampányhoz, melyet a Zsidó Világkongresszus és az UNESCO szervez a soá áldozatainak emlékére.

Mindenkire érvényes digitális jogok

A Bizottság javasolta az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, hogy csatlakozzék az Európai Unióban megvalósítandó digitális átalakulásra irányadó jogokról és elvekről szóló nyilatkozathoz. A digitális jogokról és elvekről szóló nyilatkozattervezet célja az, hogy mindenki számára egyértelművé tegye Európa álláspontját a digitális átalakulás kívánatos formáját illetően. Ezen túlmenően a nyilatkozat iránymutatást nyújt a politikai döntéshozóknak és a vállalkozásoknak az új technológiák alkalmazására vonatkozóan.

Az uniós jogi keretben rögzített jogoknak és szabadságoknak, valamint az elvek által kifejezésre juttatott európai értékeknek az online térben épp úgy érvényt kell szerezni, mint az offline világban. A nyilatkozat – azt követően, hogy jóváhagyták – meghatározó lesz a tekintetben is, hogy az EU a digitális átalakulás vonatkozásában milyen megközelítés előmozdítására fog törekedni világszerte.

Az európaiak az éghajlatváltozást tekintik a legnagyobb kihívásnak

Az Európai Parlament és a Bizottság egy közös, Európa jövőjéről szóló Eurobarométer tematikus felmérést tett közzé.

# Az európaiak 87%-a véli úgy, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem hozzájárulhat saját egészségének és jólétének javításához.

A magyar válaszadók 93%-a osztja ezt a véleményt.

# Az európaiak úgy vélik, hogy az EU fő értéke a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság uniós tiszteletben tartása (27%), amit az EU gazdasági, ipari és kereskedelmi ereje követ (25%).

A magyar válaszadók számára a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság uniós tiszteletben tartása, illetve az uniós polgárok életszínvonala a két legfőbb uniós érték (27-27%).

# Az európaiak 68 %-a, a magyaroknak pedig 75%-a egyetért azzal, hogy az EU a stabilitás szigete e bizonytalan világban; az európaiak 67%-a, ezen belül a magyarok 82%-a szerint az uniós projekt jövőbeli perspektívát kínál az európai fiatalok számára.

A teljes felmérés