A demokrácia lényege a független sajtó is

A szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete alapérték az Európai Unióban. Ezek mindnyájunk közös értékei, melyeket még a jelenlegi, kihívásokkal teli időkben is meg kell őriznünk és meg kell védenünk – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. (A nyitó képen az Európai Örökséggé előlépett Szentendre.)

A múlt hetekben néhány uniós ország kormánya veszélyhelyzeti intézkedéseket hozott a koronavírus-járvány kitörése által okozott egészségügyi válsághelyzetben. Rendkívüli időket élünk, és a kormányoknak elvben rendelkezniük kell a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak fellépni polgáraink egészségének védelmében.

Rendkívül fontos, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések ne az uniós alapszerződésekben lefektetett alapvető elveink és értékeink rovására valósuljanak meg. A demokrácia nem működhet szabad és független média nélkül. Ezekben a bizonytalan időkben elengedhetetlen, hogy tiszteletben tartsuk a véleménynyilvánítás szabadságát és a jogbiztonságot.

Fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan végezhessék a munkájukat – ez nélkülözhetetlen a félretájékoztatás elleni fellépéshez és ahhoz is, hogy polgáraink hozzáférjenek a kulcsfontosságú információkhoz.

A veszélyhelyzeti intézkedéseket minden esetben a szükséges és szigorúan arányos mértékre kell korlátozni. Nem szólhatnak határozatlan időre, a kormányoknak pedig gondoskodniuk kell rendszeres felülvizsgálatukról.

Az Európai Bizottság az együttműködés szellemében mindegyik tagállamban szorosan nyomon fogja követni a veszélyhelyzeti intézkedések alkalmazását. Mindnyájunknak együtt kell működnünk a válság leküzdése végett. Védelmezni fogjuk európai értékeinket és az emberi jogokat. Ez tesz minket azzá, akik vagyunk, ez az, amit képviselünk – hangoztatta Ursula von der Leyen.

Szentendre elnyerte az Európai Örökség címet

Az Európai Bizottság a mai napon tíz olyan európai történelmi helyszínnek ítélte oda az Európai Örökség címet, amely az európai eszményekért és értékekért folytatott küzdelem, illetve az európai történelem és integráció kiemelkedő emléke, jelképe. A kiválasztott helyszínek lehetővé teszik az európai polgároknak, hogy megismerkedjenek kulturális örökségükkel, erősítve bennük az Európai Unióhoz tartozás érzését.

A tíz helyszín között van Szentendre is, ahol mind a mai napig kézzelfogható a magyar, a szerb és más kultúrák évszázadok óta tartó békés egymás mellett élésén alapuló örökség. Ezzel négyre emelkedett az Európai Örökség címet viselő magyarországi helyszínek száma, melyek közé eddig a Dohány utcai zsinagóga épületegyüttese, a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark tartozott.
 
A kezdeményezésben részt vevő tagállamok az idén 19 helyszínt jelöltek a címre. Közülük a független európai szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a címet most elnyert tíz helyszínt. A mai döntés eredményeként immár 48 történelmi helyszín büszkélkedhet a kitüntető címmel.

Az Európai Örökség címről szóló weboldal; Szentendre: élő örökség