A győztes neve: FRITZ!Fon C6 – Budapestként is csenget

Ha egészen pontosan szeretnénk megnevezni, akkor DECT- (Digital Enhanced Cordless Technology) telefont írnánk; de felesleges, mert a magyar köznyelv vezeték nélküli telefonként emlegeti. Csak az nem mindegy, hogy milyen minőségű a termék és mit tud. Az Infovilág rendelkezésére bocsátott tesztkészülék ifjú és nyúlánk, férfias, fekete színű: a berlini AVM GmbH terméke. Az AVM (=Audio Visuelles Marketing) Európa egyik vezető gyártója a szélessávú kapcsolatokhoz és a digitális otthonhoz szükséges termékeknek. A FRITZ!-márka termékei mindenki számára könnyen használhatóak. Gyors internet-hozzáférést, egyszerű hálózatépítést, kényelmes telefonálást és sokoldalú intelligens otthoni alkalmazásokat tesznek lehetővé. A FRITZ! OS szoftver rendszeresen új funkciókat kínál, és minden FRITZ!-terméket naprakészen és biztonságosan tart. Az (akkor még Nyugat-) Berlinben 1986-ban négy egyetemista – Johannes Nill, Peter Faxel, Ulrich Müller-Albring ás Jörg-Detlef Gebert – által alapított vállalat a kezdetektől fogva saját innovatív termékeket fejleszt és gyárt. Az AVM GmbH tavaly 880 alkalmazottal 570 millió eurós forgalmat ért el.

Vissza a DECT-hez, pontosabban az AVM egyik újdonságához, a FRITZ!Fon C6-hoz! (Dobozában a telefonkészüléken kívül az állványként is szolgáló töltőállomás, kábel és tápegység található.) A készülék „jó” minősítéssel megnyerte az évtizedek óta példának tekintett független, tárgyilagos és (bizonyítottan) megvesztegethetetlen fogyasztói szervezet és alapítvány, a Stiftung Warentest DECT-telefonokat összehasonlító tesztjét. (A nagy példányszámú, kiemelkedően népszerű, Európa jó részén kapható-előfizethető ComputerBild szaklap 1,4-es osztályzatot adott az AVM vezeték nélküli telefonjának.) Összesen 13 vezeték nélküli telefont tesztelt a Stiftung Warentest, közülük hetet – mint a FRITZ!Fon C6 is – DECT-re alkalmas routerhez csatlakoztatva, hatot pedig saját DECT-állomással. A FRITZ!Fon C6 a „telefonálás”, az „üzenetrögzítő” és a „kezelés” kategóriában bizonyult a legjobbnak a versenytársak között. A Stiftung Warentest ítélete: „A legjobb telefon a DECT-routerhez való csatlakozáshoz az AVM FRITZ!Fon C6”– szögezi le a www.test.de (4/2021) nyomtatott és online formában egyaránt.

A FRITZ!Fon C6 mind a hat kategóriában a „jó” minősítést kapta, és ezzel Stiftung Warentest-nél a legjobb lett. A terméket most vizsgáztató újságíró már az első percekben megállapíthatta, hogy a C6 úgy működik együtt a gyártó FRITZ!Box (típusa: 7590 QX) routerével (útválasztójával), mintha csak egyek lennének. Kitűnő hangminőséget produkál, kihangosító funkciója, üzenetrögzítője kifogástalan. Az ok egyszerű: a vezeték nélküli telefon és központja (ami persze nem csupán a telefont vezérli, hanem egyben sokoldalú internet-router!) operációs rendszere ugyanaz, a FRITZ!OS. A FRITZ!Fon és a FRITZ!Box egymást kiegészíti, a FRITZ!Fon a saját menüjén keresztül működik együtt az üzenetrögzítővel a FRITZ!Boxban.

A FRITZ!Fon C6 külleméről: hívás közben kényelmesen kézben tartható, a gombok optimalizált tapintása pedig segíti a biztonságos működést, billentyűzete könnyen kezelhető, megvilágított, nagy felbontású, színes kijelzője eleve rokonszenvessé teszi a FRITZ!Font. A használóbarát vezérlők és a billentyűzet tapintható pontjai biztonságos és egyszerű kezelést kínálnak.

Menüje különösen gazdag; a termék használója mindig szemmel tarthatja a hívásokat, választhat egy kezdőképernyőt a FRITZ!Box műszaki adataival, például a kapcsolat állapotával és a WLAN használatával. Ha a régi hangulatú telefont kedveli választhatja a retró dizájnt is különféle kivitelű analóg órával. Számtalan csengőhangja között meglepetésként fedeztük föl a „Budapest” címűt… És ha már hang, ne feledjük: a FRITZ!Fon C6 támogatja a HD-telefonálást, ami a megszokottnál természetesebb minőségben közvetíti a hangokat, mint a hagyományos hangátvitel.

Az üzenetrögzítő és a gazdag telefonkönyv mellől nem hiányozhatnak az olyan kényelmi funkciók, mint a Smart Home-alkalmazások, az internetes rádió, az e-mail vétel, a babaőr, az ébresztőhívás. Érdekesség: aki a FRITZ!Box készülékére (a routerre!) a legfrissebb, FRITZ!OS 7 operációs rendszert telepíti, olyan új funkciók között is választhat, mint a város- vagy országnevek megjelenítése a hívásokhoz, netán akár öt egyéni csengőhang hozzáadása.

A FRITZ!Fon C6 beállítása volt az egyik nagy meglepetés a tesztelő számára: másodpercekbe tellett. Semmi egyéb nem kellett hozzá, mint a FRITZ!Box DECT gombjának a lenyomása. Az új telefonkészülék automatikusan átvette az előző FRITZ!Fon adatait. Ha még nem volt a FRITZ!Boxhoz csatlakoztatott DECT-je, akkor a router (ugyancsak szerfölött egyszerűen kezelhető) menüjébe beírható mindaz, ami a telefonjához szükséges, az persze, nem pár másodperc alatt.

Az ám, el ne feledjük: a FRITZ!Fon C6 készülék a legújabb szabványoknak megfelelő hangtitkosítással működik! A beszélgetés tehát harmadik személy számára lehallgathatatlan.

A telefon előnye, hogy az is használhatja, akinek nem FRITZ!Box-a, hanem egy másik típusú, ám kellően korszerű DECT-es routere van. Az Infovilág tesztelője mindazonáltal a FRITZ!Boxot ajánlja, mert általa a telefonkészülék valamennyi funkciója használható, ráadásul vezérelheti a gyártó AVM-cég okosotthon (Smart Home) eszközeit. A FritzFon C6 színes kijelzője nagyon éles (180 ppi) és fényes képet kínál. A billentyűk megvilágítása miatt sem érheti szó a ház elejét. Az viszont jó lett volna, ha az új DECT-telefont ellátják micro-USB-csatlakozóval – képek és hangok feltöltéséhez…

Az AVM DSL-csúcsmodellje (ezzel vizsgáztattuk a C6-ost), a FritzBox 7590 router telefonkönyve 300 bejegyzést fogad (kézi telefonkönyvnek bőséggel elegendő), és a lakásban/házban lévő valamennyi AVM-telefon hozzáférhet! A használók (ha éppen erre van „étvágyuk”) az útválasztó menüjébe saját e-mail-fiók telefonkönyvüket is beiktathatják. További kényelmi lehetőség, hogy az egyes kapcsolatokhoz hangok és képek (Picture CLIP) is hozzárendelhetők. A FritzBox lehetővé teszi, hogy az egyes telefonszámokhoz megkülönböztető csengőhangokat rendeljenek.

Az AVM vezeték nélküli telefonokat tervező és gyártó részlege már évek óta – más gyártók vetélytárs készülékeinél nem található – funkciókkal is gazdagítja a típusait: a telefont (ekként természetesen a FRITZ!Fon C6-ot is) használó internetes rádióállomásokat foghat-hallgathat, e-maileket és RSS-csatornákat hívhat a képernyőre. Ha a készülék tulajdonosának van otthoni WLAN-hálózatba integrált IP-kamerája, akkor azt is elérheti a C6-készülékkel. Ez lehetővé teszi például, hogy megtudjuk, ki csenget, vagy miért van gyanús csend a gyerekszobában. A telefon a DLNA-médialejátszók (például internetrádiók) távirányítójaként is használható; oldalsó gumiborítása alatt fejhallgató-csatlakozó rejtőzik. Ha a telefon gazdájának van IP-kamerája, akkor a képet megjelenítheti a kijelzőn! A FritzFon C6 köznapi funkciókat is kínál: babafigyelő, ébresztőóra…

Jó tudni, elvégre alkalmunk volt kipróbálni, hogy a C6 telefon akkumulátora különösen hosszú élettartamú: jó 13 óra hívásideig megbízhatóan működik; a teljesen lemerült akkumulátor jó három és fél óra alatt föltölthető. Készenléti állapotban a töltőállvány rendkívül alacsony energiafogyasztású, mindössze 0,1 watt.

A 4,7×2,1×15,2 cm-es, 126 grammos, 5,6 cm képátlójú, 240×320 pixel felbontású kijelzővel szerelt, matt, 3,7 voltos, 1000 mAó kapacitású Li-ion akkuval ellátott, fekete és fehér FritzFon C6 készülék 12 voltos tápegységének kábele jóformán észrevehetetlenül csatlakozik az ugyancsak formatervezett töltőtalphoz. Írjuk ide, mintegy hangsúlyozandó: még a műszakilag járatlan használók is gond nélkül boldogulnak a készülékkel. Az akkumulátor védelmének (picinyke műanyag csík) eltávolítása után a C6 bekapcsol. Azonnal megjelenik egy üzenet, arra kérvén a használót, hogy nyomja meg egy-két másodpercre a router DECT-gombját. Ezzel máris sikeresen csatlakoztatta a készüléket, ami nyomban üzemkész, használható. Van ennél egyszerűbb és kényelmesebb?! Az ám, a készüléket 72–76 euróért kínálják Európa működő felében; a hazai kereskedelemben is hasonló az ára – legalább is az interneten böngészésből ez derül ki.