A munkavállalók jó része támogatja a home office-t, de… 

Magyarországon tízből hat munkavállalónak egyáltalán nincs lehetősége otthoni munkavégzésre, mert van, akinek a munkaköre, másnak a munkaadója nem teszi ezt lehetővé. Sokan úgy vélik, hogy a home office ritkulni fog, a munkavállalók kétharmada szerint a jövőben egyáltalán nem lesz lehetősége rá – derül ki a Profession.hu reprezentatív felméréséből. (A nyitó kép forrása: adecco.de.)

Bár a koronavírus-járvány idején széles körben elterjedtté vált az otthoni munkavégzés ott, ahol ez megvalósítható, mostanra visszarendeződni látszik ez a gyakorlat hazánkban. A többség újra bejár dolgozni a munkahelyére, van, aki teljes munkaidőben, más csak heti pár napon. A Profession.hu kutatásában a munkavállalók tapasztalatait, várakozásait és kilátásait vizsgálta a home office-ra vonatkozóan. 

Milyen munkarendet szeretnének a munkavállalók? 

A legtöbb munkavállaló (46%), ha választhatna és ha megvalósítható lenne, akkor a hibrid rendszert pártolná legjobb megoldásként, amiben meghatározott napokon vagy időszakokban a munkahelyről, máskor pedig otthonról dolgozhat. Minden tizedik embernek az lenne a leginkább megfelelő, ha a csapat egy része bejárna, ám a többi nem; 34% egyöntetűen kötelezővé tenné a bejárást a teljes munkaidőre vonatkozóan, mindenki számára. A válaszadók 15%-a mindenkinek, 17%-a pedig senkinek sem engedélyezné a munkahelyen kívüli munkavégzést. 

A munkavállalók többsége szigorításra számít 

A dolgozók kétharmada úgy véli, hogy a közeli jövőben heti egy napnyi home office-t sem fognak engedélyezni számára. 11% szerint azért heti 1-2 nap lehetőségük marad erre hetente, 15% bízik benne, hogy a hét nagyobb részében meghagyják számára ezt a lehetőséget. 

Az is kiderült a felméréséből, hogy bár sokan nem örülnének a munkába járásra vonatkozó szigorításnak, de a válaszadók felének ez a döntés nem változtatna a munkahelyéhez való hozzáállásán. Azoknál, akiknél viszont igen, kompenzációt kérnének cserébe (9%), vagy eleve felmondanának és olyan céget keresnének, ahol dolgozhatnak otthonról is (13%). Ez utóbbi választás az átlagosnál nagyobb mértékben jellemző a nőkre (18%), a felsőfokú végzettségűekre (20%) és a szellemi munkát végzőkre (21%).  

Az otthoni munkavégzés hatásai és lehetőségei 

Attól függetlenül, hogy adott-e és milyen formában a home office lehetősége, a munkavállalók mintegy harmada gondolja azt, hogy kevésbé hatékonyan végzi/végezné otthonról a feladatait – körükben többségben vannak az állami intézmények egészségügyi/szociális és oktatási dolgozói, a fizikai munkát végzők, valamint a felsővezetők.

Elenyészőbb az aránya (19%) azoknak, akik viszont az otthoni munkavégzésnek inkább az előnyét látják; a válaszadók többsége (43%) pedig nem tapasztal különbséget, szerintük nem befolyásolja a teljesítményüket a helyszín.