A naplómat bárki más is írhatta volna…

Ez az egyik kulcsmondata a Mary Page Marlowe című darabnak, amelyet ezúttal újragondolva állított színpadra a covid miatt egyetlen előadást megért bemutató után a Centrál Színház Puskás Tamás rendezésében. Amerikában hat évvel ezelőtt ismerhette meg a közönség Tracy Letts színész, író forgatókönyvíró művét. A Pulitzer- és többszörös Tony-díjas szerző itthon sem ismeretlen, hiszen az Augusztus Oklahamában, a Homeland, a Válás, vagy a legutóbbi, a Lady Bird olyan filmek, sorozatok, amelyek nálunk is sikeresek voltak. (A nyitó képen a főszereplő, Básti Juli.)

Lenyűgőző portré egy egészen mindennapi nőről. Az ezerarcú nőről a hímek igazgatta világban. A nőknek számtalan szerepben kell helytállni életük során, de vajon Mary Page Marlowe-nak sikerül-e önmagává válnia, felnőni és saját döntéseket hozni? Mary Page Marlowe ohiói könyvelő. Hétköznapi életet élt, és meghozta azokat a nehéz döntéseket, amikkel mindannyian szembesülünk, amikor megpróbáljuk kitalálni, kik vagyunk és mit akarunk is valójában. Ahogy Tracy Letts elénk tárja Mary életének kulcsfontosságú és hétköznapi pillanatait, egy meglepően bonyolult nő portréja rajzolódik ki. A bensőséges és megindító Mary Page Marlowe megmutatja, hogy a körülmények, az ösztönzés és az idő hogyan tudnak minket rejtélyessé tenni… Még önmagunk számára is.

Puskás Tamás a szerző eredeti szándéka szerint öt címszereplővel rendezte újra az előadást, ami azt kutatja, miért csúszott félre ennek a tehetséges lánynak az élete. És bármily sajnálatos, csak egyetlen válasz adható: a férfiak önzése miatt…

Titok nyomában járunk. Egy asszony életével ismerkedünk 11 képben, 11 remekbe szabott jelenetben. Tizenegy esély arra, hogy megértsük, mi történt vele és miért? Válás, kollégium, kórház, szerető, ügyvéd, pszichiáter: férfiak, férjek – puzzle, egy élet töredékei. Amikor összeáll a kép, megértjük, hogy mi miért történt. Mindeközben óhatatlanul el kell gondolkodnunk a saját éltünk menetén, a környezetünk alakulásán. A gyerekkorunk, az iskolai életünk, az első szerelmek emléke, a felnőttesnek gondolt házasság, gyerekek, szülővé válás, a munkánk, ha szeretjük, vagy éppen utáljuk, amit csinálunk; napi lélekdaráló. És huss, el is száll ötven-hatvan év, ezernyi elvárásnak megfelelés, változás, és soha véget nem érő döntési kényszer. Ám ez idő alatt a „történnek velünk dolgok” helyzetéből átevezhetünk a történéseket kontrolláló helyzetébe, ahol végre azok lehetünk, akik mindig voltunk is.

„Mary Page Marlow történetét meséljük el, a darab mégis minden nőről, a nőkről szól. Korom szerint az idősebb Mary jeleneteit játszom, amikor küzdelmes élete vége felé eléri a legtöbbet, amit ember elérhet az életben, az önazonosságot, a megnyugvást!“ – mondta  Básti Juli.

A Centrál Színház előadásában Básti Juli, Martinovics Dorina, Földes Eszter és Gombó Viola Lotti, valamint a gyerekszereplő Hőnig Emma mellett Ágoston Kati, Borbás Gabi, Cseke Brigitta, Fehér Tibor, Magyar Attila, Mészáros Piroska, Ódor Kristóf, Pálfi Kata, Pálfi Dávid, Rada Bálint, Schmied Zoltán és Scherer Péter lépnek színpadra. A darabot Puskás Samu fordította, a jelmeztervező Kárpáti Enikő, a díszlettervező Bagossy Levente, az előadást Puskás Tamás rendezte.