A példátlan támadás ellenére hétfőn folytatódik az előválasztás

Valóra vált az a forgatókönyv, amit nagyon nem kívántunk sem az előválasztáson részt vevő szavazóknak, sem a jelölteknek és kampánystábjaiknak, és különösen nem annak a sok ezer civil és pártos aktivistának, aki startra készen állt ma ez előválasztás fizikai és virtuális sátrainál”– írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Varga Máté, az aHang ügyvezető igazgatója. (Nyitó kép: nepszava.hu.)

Óriási előkészítő munka után ma reggel hat órakor kezdődött az előválasztás és délelőtt 10 óráig rendben működött a rendszer. Ezután történt valami. Szervereink instabillá, majd elérhetetlenné váltak, pedig a nagy érdeklődés ellenére csak töredékét használták az erőforrásainknak.

A szervező pártokkal közösen az elmúlt órákban minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk, amely alapján teljesen világossá vált, hogy erősödő terheléses támadások érték az előválasztás háttér-rendszerét, majd 10 óra körül a támadók blokkolták a szerverek működését.

Nem alkalomszerű túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem összetett, több lépcsőből álló visszaélés történhetett. Az Országos Előválasztási Bizottság és az aHang egyetlen felelős döntést hozhatott, az előválasztás felfüggesztését, amíg rendszerek újra biztonságosan működhetnek.

Az előválasztás 2021. szeptember 20-án, hétfőn reggel folytatódik.

„Nagyon sokan fognak dolgozni a következő 36 órában azon, hogy megvédjék és folytathassuk, amit elkezdtünk. Nem fogjuk hagyni, hogy százezrektől elvegyék a részvétel és a választás lehetőségét, az előválasztás, s így a véleménynyilvánítás jogát. Azt a jogot, amelyért civil és pártos aktivisták ezrei dolgoztak” – írja Varga Máté, az aHang ügyvezető igazgatója, majd így folytatja:

„Az elmúlt hónapokban nem ez volt az első alkalom, hogy szervezetten, online eszközökkel próbálnak árnyékot vetni a munkánkra, de ezek a támadások csak megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton járunk, és hogy folytatnunk kell. Rengeteg erőt és önbizalmat merítünk a tagságunkból és a támogató visszajelzések ezreiből.”

Az aHang ügyvezetője mindenkit arra kér, hogy legyen türelemmel, kövesse a szabad sajtót és az előválasztási információs oldalakat:

előválasztás.hu, elovalasztas2021.hu, az aHang előválasztási Facebook-oldala és a pártok előválasztási Facebook-oldala

Az eddig lezajlott előválasztási folyamattal kapcsolatos további döntéseket az Országos Előválasztási Bizottság a következő 24 órában tárgyalja és megosztja a nyilvánossággal.