Tisza-tavi kincseink

Kétnapos tanulmányúton mutatkozott be a Tisza-tó a Magyar Újságírók Országos Szövetsége turisztikai és gasztronómiai szakosztálya néhány tagjának, valamint Debrecenből érkezett újságíróknak. Az újdonságokat bemutató programokban gazdag túra néhány pillanatát villantjuk fel fotós kollégámmal, Okolicsányi Zoltánnal.

A Tisza-tó és a környéke talán a legjellegzetesebb hazai kultúrtáj, amelyet 1973 óta már birtokba vettek a különféle állatfajok – köztük ritka madarak – és természetesen az ember: itt élők és turisták egyaránt. Jó ezen a vidéken pihenni, feltöltődni: parkok, játszóterek, pecázó helyek, kerékpárutak, tanösvények várják az ide látogatót.

Európa egyik legnagyobb édesvízi akváriuma Poroszlón.

Aki többet szeretne tudni e táj történelméről és állattanáról, annak ajánlják a poroszlói Ökocentrum Látogató Központ felkeresését. Az építészeti szempontból is jeles intézmény 2012 áprilisában nyílt meg a nagyközönség előtt. Az Európai Unió támogatásával megvalósult látogatóközpont fő attrakciója Európa legnagyobb édes vizű akváriumrendszere, melyben csaknem az összes hazai halfajta megtekinthető, köztük a hatalmas, hazánkban egykor honos viza.

A Poroszlói Ökocentrum egyik büszkesége: a viza.

Poroszlót és a Tisza-tavi Ökocentrumot ma már okkal emlegetik Magyarország legfontosabb turisztikai központjai között. A sokoldalú, széles profilú létesítmény folyamatosan épül-szépül, szolgáltatásai bővülnek, igen népszerű a kisgyermekekkel érkezők körében is.

A poroszlói kerékpároshíd.

Poroszló családias, kiváló minőségű szálláshelyeivel, éttermeinek magas színvonalú gasztronómiai kínálatával immár egész évben vonzó úti cél. A kerékpározás szerelmeseinek pedig akár Mekkája lehetne: nemrég adták át a hullámokat idéző, acélszerkezetű kerékpároshidat, amely nemcsak szép, de csökkenti a balesetveszélyt is.

A tó környéki települések az utóbbi évtizedben felvirágoztak, és ez várható a jövőben is, hiszen kiemelt turisztikai fejlesztési régió lett e táj.

Abádszalók erre az egyik legjobb példa, amely Szolnok és Tiszafüred között, a Nagykunság nyugati határán, a tó partján fekvő, mintegy 5000 lakosú település. Az itteniek életét és felemelkedési lehetőségeit alapjaiban változtatta meg a Tisza-tó. Szigetekkel tarkított, duzzasztással létrehozott, mesterséges, 127 km2-es árterületéből a 14 négyzetkilométernyi, egybefüggő, szabad vízfelülete Abádszalóknál élvezhető.

Az élmények és a látnivalók választéka igazán vonzó, az infrastruktúra fejlődése örvendetes – de követi-e az igényeket a szállások számának növekedése is? Balogh Gyula polgármester a látványkávézónál – kihagyhatatlan hely, ha erre járunk! – ült le beszélgetni az újságírókkal. Többször is hangoztatta: mind nagyobb az igény a kiváló minőségű szálláshelyekre, és tesznek is ezért.

Természetesen néhány kiváló panzió már működik itt – egyike ezeknek az aQuarium étterem és vendégház, ahol érződik, hogy Kubai Lajos és felesége, Edit nemcsak a szakmai látogatót becsülik meg, hanem akár a diákcsoportokat is. Gazdag reggeli, szívélyes háziasszonyi mosoly és jó szó várja itt a turistát, no meg finom halételek: a környék díjnyertes halászlé-különlegessége csakúgy megkóstolható, mint a tó „gyümölcse”, a törpeharcsa! (A jobb oldali képen: Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke.)

Édesszájúak is lakhatnak itt – jegyezte meg fotós kollégám, amikor megkóstoltuk a Tisza-tó különleges finomságát, a tavalyi tortaverseny nyertesét. (Az idei tortaverseny áldozatul esett a vírusoknak.) Kiváló cukrászok, ügyes háziasszonyok, grillázsművészek varázsoltak „Terülj, terülj asztalkám!”-ot ott jártunkkor a meghívottak számára.

Nem csupán süteményben jeleskednek. Izgalmas édesség az abádszalóki Szabó István által készített „Egy csepp Tisza-tó” sulyomcsokoládé. Az ötletgazda – vendéglátós múltjából fakadóan – már évtizedek óta szeretett volna egy olyan különlegességet megalkotni, ami csak a tóra jellemző. Hosszú keresgélés után talált rá a sulyomra: a védett, vad vízi növény nagy területen fedi be a tavat. A magjából készített velőt és párlatot használja fel kézműves édességeinek ízesítésére, megtöltésére. Erről, és a sokszor haszontalannak hitt növény, a sulyom átalakításáról, no meg, saját életútjáról beszélt az újságíróknak. Éppen öt évvel ezelőtt alkotta meg a sulyomkrémmel töltött, 16-féle ízben készülő étcsokoládés bonbont… Az újdonságok sora folytatódik a jövőben, például egy immunerősítő készítménnyel.

Babák eredeti népviseletben.

Még mindig Abádszalókon járunk, ahol meglátogattuk a faluházat és a népviseletbe öltöztetett babák múzeumát. Steigauf Józsefné kitartó kutatómunkájának eredményeként a Kárpát-medence és a Föld 60 országának jellegzetes népviseleteiből, több mint 800 öltözék hiteles, kicsinyített mása tekinthető meg.

A babák tudatják a látogatóval, hogyan is öltözködtek világszerte a népek. Háziasszony-idegenvezetőnk mosolyogva emlékezik rá, hogyan kereste meg (persze, levélben) a világ minden táján a koronás főket, magas rangú politikusokat, hogy segítsenek neki a gyűjtemény létrehozásában. És az álma valóra vált! Minden baba öltözékében eredeti a textília, és a kollekció egyre gyarapodik.

A falakon falvédő gyűjtemény fogad bájos szövegekkel, a folyosón jó évszázaddal ezelőttről származó használati tárgyak láthatók, köztük a bognármesterség, a kötélgyártás, a csipkeverés eszközei. Az épületben berendeztek egy paraszti tisztaszobát is, eredeti bútorokkal.

A tiszaszentimrei református templom.

A Tisza-tó körüli falvak önmagukban is gazdag múltra tekinthetnek vissza. Tiszaszentimre évszázadok óta lakott bájos helység. A kerttel övezett református templom 2012-ben újult meg, Fodor Gusztáv lelkipásztor akkor bukkant rá az egyházi pecsétes téglákra, amelyeken a helyi földesurak monogramjai, feliratai szerepeltek.

A téglagyűjtemény egykor volt mesterek keze nyomát őrzi

Innen eredt az ötlet, hogy a templomtorony alsó részében téglamúzeumot nyissanak, ahol a tiszaszentimrei „beszélő” téglákon túl láthatók a Kárpát-medence csaknem valamennyi egyházi téglája. A múzeum bélyeges téglák százait őrzi, rajtuk a különféle vallásokra utaló motívumok láthatók. Néhány különleges építőkő a Tihanyi Apátságból, az egri, pécsi vagy a veszprémi egyházmegyéből vagy éppen Kölcsey Ferenc egykori debreceni házából került ide. Dobó, Rákóczi, Zsolnay, pozsonyi magyar nemesi címeres kövek is fellelhetők, amint azt ma már több helytörténeti forrás is kiemeli. A monogramok mellett sok olyannal is találkozhatunk, amelyeken kereszt vagy állati motívumok, lenyomatok őrzik régi korok szellemiségét. Újabban a látogatók is megkeresik a lelkipásztort a saját tégláikkal, hogy beleillene-e az a gyűjteménybe. Olykor csere-bere is zajlik a gyűjtők között.

Tiszaszőlősről eddig nem sokat hallottam, ám mostantól, ha külföldi vendégekkel utaznék az Alföldre, ki nem hagynám: hiteles népi hagyományok, hungarikumok, ugyanakkor luxus, minden mennyiségben.

Ahogy a tulajdonos, Pető Tibor elmesélte, a módos, 100 éves parasztbirtok teljes körű felújítása során mindvégig arra törekedtek, hogy megőrizzék a korhű hangulatot, és ötvözzék azt a mai kor kényelmi követelményeivel. Két apartmanjuk közül az egyik mozgáskorlátozottak számára is pihenési lehetőséget kínál. A korhű bútorok és használati tárgyak lehetővé teszik a 19. századi falusi mindennapok megismerését. „Amit a Szentendrei Skanzenben megnézhetnek – azt nálunk ki is próbálhatják” – olvasom szlogenjüket. A fűthető fadézsa és a finn szauna télen jön jól igazán. A tisztaszobás apartmant ingyenes wifi és korszerű kényelem teszi 21. századivá. Négy nyelven várják az ide látogatót, a magyar, illetve a német, angol mellett lengyelül is beszélgethetnek a vendégek a házigazdával.

A birtok része egy meseszép kert, filagóriával, valamint a felújított pincehelyiség, ahol megkóstolhatjuk a házigazda saját készítésű pálinkáit. A kerti pavilonban a vendégek számára sütés-főzési lehetőséget alakítottak ki.

Ha Sarud, akkor Kücsön Gyula. Ez a falu lehetne a Tisza-tó vízitúra és vízi sport központja. Erről álmodott mindig Kücsön Gyula, és nemcsak ábrándozott róla, de tett is érte. Így készült el az Élményfalu, temérdek munka árán. Ő a KalandPart és még számos gyerekkel érkező családok számára is alkalmas intézmény üzemeltetője is. Munkáját ma már szakmai-anyagi támogatás segíti: amint arról több helyütt olvashattunk, a 2017 óta működő és folyamatosan fejlődő sarudi KalandPart támogatásban részesült – a Magyar Turisztikai Ügynökség döntése alapján – a Tisza-tavi Strandfejlesztési programban. 

Az igazi attrakció persze a tó. Aki pedig mindent tud a tóról: Szabics Imre, a tanösvények, ökotúrák tudora, a Szabics Kikötő és Szabadidőpart tulajdonosa. Nagyszerű élmény vízre szállni és szakértő kalauzolással megpillantani a madár ritkaságokat, a különleges növénycsoportosulásokat. A vadregényes csónakkirándulás képzett túravezetővel kihagyhatatlan élmény a világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Különböző jellegű túrákat dolgoztak ki, mint a Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény, vagy az örvényi pákász tanösvény. Szerveznek nyári táborokat és osztálykirándulásokat, csapatépítő tréningeknek és céges programoknak adnak helyet. Lehetőség van motoros csónak, hajó, kajak, kenu és kerékpár bérlésére, és nem hiányzik a kemping sem.

Berekfürdő a szívem csücske volt régen és az ma is. A fejlődő, szépen rendbetartott fürdővárosban Hubai Imrével, a megyei közgyűlés elnöke vezetésével sétáltunk – aki „civilben” egyébként elismert kistermelő, és az elegáns Park étterem tulajdonosa.

A nemrég modernizált, kellemes, ide illő dizájnnal megtervezett étterem szinte az egyetlen a régióban, ahol ilyen nagy létszámú vendég egyszerre helyet foglalhat, legyen szó konferenciáról vagy esküvőről. A séfcsapat kiváló teljesítményt nyújt – el is várják tőlük, hiszen a budai Halászbástyából csábította őket ebbe a szép kis városba a tulajdonos.

A vacsora menüsora magas szintű, ahogyan a kiszolgálás is. Mindez a budapesti árak feléért.  Egy napi menü – barackkrémleves, rántott sertéskaraj hasábburgonyával – mindössze 1190 forint!

A karcagi birkapörkölt nemzetközi hírre tett szert.

Ami különösen tetszik, hogy főszerepet játszanak a helyi fogások, ebben a kunmadarasi gyökerű gasztroblogger, Mautner Zsófi is segített. A mangalica-tepertőkrém mellett különösen

az itteni kedvenc sütemény, a Ferdinánd (a képen) aratott nagy sikert. Közel vagyunk Karcaghoz, így az autentikus birkapörkölt – amely igazi hungaricum – sem maradhatott ki. De a nemzetközi gasztronómiai palettán is otthonosan mozog a séfcsapat: a tortillamorzsa-panírba forgatott csirke, amerikai cole slaw salátával és a ma legdivatosabb módon, kis drótkosárkában kínált sültkrumplival nemcsak látványnak ínycsiklandó.

A Tisza-tó kapcsán érdemes volna még szólni a gazdag kulturális programokról, fesztiválokról – remélhetően a nyár közepe, vége fele már nem szól bele a nagyszabású tervekbe a járvány. Érdemes a települések weboldalán nyomon követni a rendezvények sorsának aktuális alakulását. Aki naprakészen szeretne tájékozódni a környék eseményeiről, annak hasznos a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal Facebook-oldalára kattintani.

Ami biztos, a nyár és a tó idén is maradandó élményt nyújt az ide látogatóknak.