A robot sosem fárad el – a jövő kórháza ABB módra

Az ABB új robottechnológiát fejleszt a houstoni Texas Medical Center (TMC) Innovation Institute-ban lévő egyészségügyi kutatóközpontjában. Az önálló munkára képes YuMi laboratóriumi robotot arra tervezték, hogy együtt dolgozzék az egészségügyi és laboratóriumi szakemberekkel. A nem sebészeti célú orvosi robotok iránti kereslet 2025-re eléri a 60 ezret.

Az ABB megnyitotta egészségügyi kutatóközpontját a houstoni Texas Medical Centerben (TMC). A hazánkban is jelen lévő vállalat ott mutatja be számos technológiai koncepciója mellett azt a YuMi robotot, amelyet arra terveztek, hogy a kórházakban az egészségügyi és laboratóriumi személyzetet segítse feladatai elvégzésében.

A kétkarú, mobilis YuMi érzékeli környezetét, és önállóan közlekedik emberi munkatársai között, miközben új útvonalakat is feltérképez egyik helyszíntől a másikig. Számos ismétlődő és időigényes feladat ellátására képes, ideértve a gyógyszerek előkészítését, a centrifugák ki- és bepakolását, a pipettázást, és a folyadékok kezelését, továbbá a kémcsövek rendszerezését. (A robot munka közben.)

A mobilis YuMi logisztikai feladatok sokaságára is használható a kórházakban. Ki tudja adagolni és kórházon belül a megadott helyszínre szállítani a gyógyszereket, el tudja juttatni a szükséges orvosi eszközöket a személyzetnek, akár a betegek ágyneműjét is a szobákba.

A TMC Innovation Institute-ban az ABB olyan robotokat fog fejleszteni, melyek képesek ismétlődő, nagy odafigyelést követelő és az emberi munkaerő számára egyhangú feladatokat ellátni, hogy a magasan képzett egészségügyi és laborszemélyzet fontosabb, az emberi gondolkodást követelő feladatokra koncentrálhasson, és ezáltal több pácienst tudjon ellátni. Az ABB elemzése azt mutatja, hogy a rutinszerű feladatok automatizálásával a feladatok a kézzel végezhetőnél másfélszer gyorsabban elvégezhetők. Ráadásul a robotok akár megszakítás nélkül dolgoznak.

Az ABB olyan további technológiákat is bemutat egészségügyi kutató-központjában, mint a laboratóriumi centrifuga rakodására és kémcsövek kezelésére alkalmas YuMi, továbbá egy IRB 1200-as robot, mely pipettázással képes folyadéktovábbításra. Ezek mind olyan gyakori laborfeladatok, melyeket a robot-automatizálás állandó teljesítményével, rugalmasságával és folyamatos működésével segíthet a teljesítmény növelése és a költségek minimalizálása mellett.

A TMC a világ legnagyobb klinikai központja, világméretű kutatási erőforrásokkal, ideértve vezető nagyvállalatokat és kórházakat is. Az ABB új egészségügyi központjának a TMC fejlesztőintézménye, az Innovation Institute ad helyet. Ez egy olyan modern központ, mely segíti az egészségügy és a fejlett technológia együttműködését, összekapcsolja a kezdő vállalkozásokat a tudományos élet újítóival és a vezető technológiai vállalatokkal, hogy felgyorsítsa a fejlődést és az áttörést ígérő orvosi technológiák prototípus-fejlesztését.

Azzal, hogy az ABB egészségügyi robotikai K+F központjával beköltözik a Texas Medical Centerbe, új pályára állítja az orvostudomány fejlődését. A robotokkal történő automatizálás az egészségügyben hatalmas növekedési lehetőségeket kínál. Az ABB felmérése szerint a világpiacon akár 60 ezer nem sebészeti jellegű robot értékesíthető 2025-re, amely négyszeres növekedés 2018-hoz képest.

A világ legnagyobb klinikai központjának számító Texas Medical Center (TMC) élen jár az élettudományi kutatások és innováció területén. A több mint 106 000 alkalmazottal működő, az orvostudomány legkiválóbb elméit foglalkoztató központ a munkatársai körében támogatja az intézményközi együttműködést, a kreativitást és az innovációt. A 470 hektáron elterülő TMC-ben évente 10 millió beteget gyógyítanak, 180 ezer operációt végeznek, 750 ezer sürgősségi esetet látnak el, közel 14 ezer szívműtétet hajtanak végre, és több mint 25 ezer újszülöttet segítenek a világra. A betegek gyógyítása mellett a TMC a partnerintézetek kiterjedt hálózata révén kitolja a klinikai kutatások határait, a hatékony egészségpolitikai megoldások elsőként történő alkalmazásával törekszik napjaink összetett egészségügyi problémáinak kezelésére. Célja a legmodernebb digitális egészségügyi alkalmazások és orvosi készülékek alkalmazása.

Az ABB Robotika vezető szerepet tölt be az ipari és együttműködő robotok, továbbá a fejlett digitális szolgáltatások területén. A világ egyik vezető robotikai beszállítójaként 53 országban, több mint 100 helyen van jelen, és több mint 400 ezer robotikai megoldással segíti a haladást.

Az ABB vezető technológiai vállalat, amely meghatározó szerepet tölt be az iparágak digitalizációjában. Kétezer munkatársat foglalkoztató Magyarországi vállalata 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.