A tálibok bevonultak Kabulba, az elnök elmenekült

A The New York Times helyszíni tudósítói – Fahim Abed, Fatima Faizi, Thomas Gibbons-Neff, Christina Goldbaum, Sharif Hassan, Jim Huylebroek, Najim Rahim és Lara Jakes – jelentésének magyar változata. (Forrás: Újnépszabadság; a nyitó képen: tálib harcos bevonul Kabulba egy amerikaiak által az afgán kormányerőknek adott gépkocsin.

Az afganisztáni kormány vasárnap összeomlott, mivel Aszraf Ghani elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig bevonultak a fővárosba, és ezzel gyakorlatilag véglegessé tették a felkelők teljes ellenőrzését az ország felett, miután több tucatnyi város elesett el a villámgyors előrenyomulásuk miatt. Vasárnap este Hamid Karzai volt elnök a Twitteren bejelentette, hogy Abdullah Abdullahhal, a béketárgyalások afgán küldöttségének elnökével és Gulbuddin Hekmatyarral, a Hesb-i-Islami párt vezetőjével együtt koordinációs tanácsot hoz létre a hatalom békés átadásának irányítására. Karzai felszólította mind a kormányerőket, mind a tálib erőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet.
Ahogy világossá vált, hogy a tálibok behatoltak a fővárosba, Kabulba, több ezer afgán, aki a felkelők brutális katonai offenzívája elől menekülve ott keresett menedéket, növekvő riadalommal figyelte, ahogy a helyi rendőrség egyre inkább elvonul a megszokott ellenőrzőpontjairól.

Az amerikai nagykövetség figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne menjenek a kabuli repülőtérre, miután a jelentések szerint a létesítményt tűz alá vették, és a követség közölte, hogy a helyzet „gyorsan változik”.

Helyi idő szerint este fél hétkor a tálibok közleményt adtak ki, amelyben közölték, hogy erőik a rendőrségi körzetekbe vonulnak, hogy fenntartsák a biztonságot azokon a területeken, amelyeket a kormány biztonsági erői elhagytak. A tálib harcosok, ellenállásba nem ütközve, foglalták el állásaikat a város egyes részein, miután Zabiullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője a Twitteren közzétette:

„Az Iszlám Emírségek utasította erőit, hogy hatoljanak be Kabul város azon területeire, ahonnan az ellenség távozott, mert fennáll a lopás és a rablás veszélye”. A tálibok utasítást kaptak, hogy ne ártsanak a civileknek, és ne hatoljanak be az egyes házakba – tették hozzá. „Erőink teljes óvatossággal hatolnak be Kabul városába”. Ahogy a nap lement a város nyugati részén lévő hegyek mögött, forgalmi dugó alakult ki, ahogy a tömeg egyre nagyobb lett, és egyre több tálib harcos jelent meg motorbicikliken, rendőrségi kisteherautókon (!), sőt még egy Humvee-ben is, amely egykor az amerikaiak által támogatott afgán biztonsági erőké volt.

Még délután Abdul Sattar Mirzakwal belügyminiszter bejelentette: megállapodás született a hatalom békés átadásáról Kabul nagy részén, és erői fenntartják a biztonságot. „A város biztonsága garantált. Nem lesz támadás a város ellen – mondta. – A Kabulra vonatkozó megállapodás az, hogy ideiglenes közigazgatás alatt, ha isten is úgy akarja, átadják a hatalmat”. Mirzakwal később este 9 órai kijárási tilalmat hirdetett a fővárosban, és felszólította a lakosokat, hogy menjenek haza.

Ghani elnök feleségével, Rula Ghanival és két közeli segítőjével repülőgépen indult Üzbegisztánba – közölte a katari Dohában lévő afgán küldöttség egyik tagja, amely tavaly óta folytat béketárgyalásokat a tálibokkal. A tisztviselő kérte, hogy ne nevezzék meg, mert nem akarta, hogy az elnök mozgásáról beszélve azonosítható legyen. Abdullah Abdullah, az afgán kormány korábbi vezetője egy Facebook-videóban bírálta Ghanit a menekülés miatt. „Az, hogy Afganisztán korábbi elnöke ilyen rossz helyzetben hagyta az országot és a népet, iIsten számon fogja kérni rajta, és Afganisztán népe majd meghozza az ítéletét” – mondta Abdullah a videóban. Az általa irányított tárgyalásokon Ghani vasárnap egy nagyobb csoporttal Dohába utazott volna, hogy a hatalom átadásáról tárgyaljon, de ehelyett Üzbegisztánba repült” – mondta a békedelegáció tagja.

Ghani ellenállt a nyomásnak, hogy lemondjon. Szombaton sugárzott, rögzített beszédében ígéretet tett arra, hogy „megakadályozza a további instabilitást”, és felszólított az ország hadseregének „újbóli mozgósítására”. Az elnök azonban egyre inkább elszigetelődött, és szavai elszakadtak a valóságtól.

Mivel pletykák terjedtek, megbízható információkhoz pedig nehéz hozzájutni, az utcákon napközben a pánik és a kétségbeesés jelenetei játszódtak le. „Üdvözlet, a tálibok elérték a várost. Menekülünk” – írta Sahraa Karimi, az Afghan Film vezetője a Facebookon széles körben megosztott bejegyzésében. Saját magát filmezve, ahogy gyalog menekül, kifulladva és a fejkendőjébe kapaszkodva kiabált a többieknek, hogy meneküljenek, amíg lehet. „Hé, asszonyok, lányok, ne arra menjetek! – kiabálta. – Néhányan nem tudják, mi folyik ott – folytatta. – Hová mész? Menjetek el gyorsan!”
A 20 éves Wais Omari, aki utcai árus a városban, azt mondta, hogy a helyzet már most is szörnyű, és félti a jövőt. „Ha rosszabbra fordul a helyzet, elbújok az otthonomban” – mondta.

Az Egyesült Államok hadserege gyorsította az amerikai diplomáciai és civil személyzet evakuálását. Az amerikai diplomaták egy csoportját, akik egyébként a kabuli nagykövetségen akartak maradni, a nemzetközi repülőtéren lévő diplomáciai váróba szállították, ahol határozatlan ideig maradnak – közölte az Egyesült Államok egyik magas rangú tisztviselője. A repülőtér polgári oldalán hosszú sorok várakoztak a check-in kapu előtt, nem tudva, hogy megérkeznek-e az országot elhagyó járataik.

Miközben Kabulban az emberek  a város lerohanásától tartottak, a tévében látni lehetett, hogy a Pul-i-Charkhi központi börtönből megszöktek a foglyok, akik közül sokan a tálibok tagjai voltak. „Nézzétek, az egész társaságot szabadon engedték” – mondta egy férfi, miközben a Facebookon közzétett videofelvételt filmezte, amelyen kötegeket cipelő emberek sétálnak ki a börtönből. „Ez az ítélet napja”. Úgy tűnik föl, hogy a szökést a foglyok belülről szervezték, nem pedig külső tálib erők. Néhány afgán még nem veszítette el a humorát a káosz közepette: „A tálibok elérték a kabuli repülőteret … a sebességük gyorsabb, mint az 5G” – posztolta egy kabuli lakos a Facebookon. Sokan azonban elmenekültek, bár nem világos, hová mehetnének, ha a tálibok az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartják.

Az amerikai diplomaták és a civilek evakuálása nagy sebességre kapcsolt, miközben az afgánok őrült rohanással igyekeztek a bankokba, az otthonaikba és a repülőtérre. Emberek tömegei rohantak végig az utcákon, miközben Kabul belvárosában lövések visszhangzik. Helikopter helikopter után, köztük hatalmas, ikermotoros Chinookok és gyors Black Hawkok, amelyek a háború munkagépei voltak – szálltak le, majd szálltak fel utasokkal megrakodva. Néhányan jelzőrakétákat lőttek ki. Az evakuáltak között volt az amerikai diplomaták egyik fő csoportja is, aki a kabuli nagykövetségen akart maradni. Egy magas rangú kormányzati tisztviselő szerint őket a nemzetközi repülőtéren lévő táborba szállították, ahol egyelőre meghatározatlan ideig maradnak. A repülőtér kifutópályája tele volt különböző nemzetek egyenruhásainak tömegével.

Csatlakoztak a vállalkozókhoz, diplomatákhoz és civilekhez, akik mind megpróbálták elérni a városból induló járatokat. Azok, akik jogosultak voltak a repülésre, speciális karkötőt kaptak, amely jelezte, hogy nem harcoló személynek minősülnek.

A repülőtér polgári oldalán hosszú sor várakozott az utasfelvételi kapu előtt, bizonytalanul, hogy megérkeznek-e az országból lefoglalt járataik.

A város utcái zsúfoltak, és sok üzlet zárva. A forgalom alig halad. Kabul belvárosának egyik bankjába több százan igyekeztek bejutni, amint kinyíltak az ajtók. Két férfi megpróbált átmászni egy rácsos kapun az épületbe. A főváros központjában lévő Abdul Haq téren tálib harcosnak látszó férfiak, miközben az arra haladó autókból a harcosok támogatását fejezték ki.

Egy belvárosi utcán egy rendőrpáros azt mondta, hogy a tálibokkal való harcra készülnek, és milicista egyenruhát kapnak. A rendőrök egy másik csoportja – egyiküknél sem volt fegyver – inkább arra volt kíváncsi, hogy az egyik ház a zöldövezetben most üresen áll-e. Úgy tűnt föl, hogy néhány rendőr elhagyta a szokásos ellenőrzőpontját, ami már akkor arra engedett következtetni, hogy a kormány már nem tartja kézben az irányítást. Egy kabuli buszpályaudvaron az afgán biztonsági erők tagjait látták civil ruhába öltözni, miközben a szülővárosukba tartó járatra vártak.

Vasárnap, amikor Kabult a pánik kerítette hatalmába, a megerősített zöld zónán belüli ellenőrzőpontok őrei, akik általában megállítják a járműveket és ellenőrzik a személyi igazolványokat, felemelték a fémkorlátokat, és minden autót átengedtek, miközben a környékről kiszivárogtak a külföldiek. Páncélozott jármű-konvojok száguldottak, hogy biztonságot találjanak a NATO Resolute Support műveletének központjaként szolgáló főhadiszálláson. Mások a Serena Hotelbe, a külföldiek körében népszerű, megerősített szállodába igyekeztek. A NATO-központban a katonai személyzet apró dobozokat osztogatott füldugókkal, és az embereket a helikopterekre terelték. Amikor a gépek felszálltak a nemzetközi repülőtér irányába, az evakuálandó emberek tucatjai még utoljára megpillantották a fővárost.

Két tengerészgyalogos a kabuli repülőtér kifutópályáján állva elismerte, hogy történelmi pillanatot élnek át. Nem sokkal előtte – mondták – valaki elsétált, miután kiszállt az egyik helikopterből, kezében egy rosszul összehajtogatott amerikai zászlóval: Éppen akkor érkezett a nagykövetségről.