Alábbhagy-e az ingatlanok drágulása?

Jó 35 százalékkal nőttek a magyar lakásárak 2015–18 között, s ezzel az EU-s átlagot bőven kétszeresen meghaladó drágulással – a 29 vizsgált európai ország között – hazánk a képzeletbeli dobogó harmadik fokán áll. A listát Izland vezeti 45,2 százalékkal, majd Szlovénia következik 37,2 százalékkal. A múlt három évben csak Olaszországban (alig 2 százalékkal) lettek olcsóbbak a lakóingatlanok – derül ki az Eurostat adataiból. (Nyitó képünk forrása: www.kn.online.de)

Lassult némileg a magyarországi ingatlanok áremelkedésének – évek óta töretlen – üteme a tavalyi utolsó negyedévben. „Bár az éves árnövekedés hazánkban 2018 végén még 8,9 százalék volt, amivel az európai országok listáján a hetedik helyen álltunk, a negyedéves drágulás egy százalék alatt maradt 2018 utolsó három hónapjában, s így a közeli jövőben, hosszú idő után leléphetünk a 2015 óta mért áremelkedések alapján elért dobogóról” – mondta el tudósítónknak Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A növekvő inflációval a reál árváltozás üteme is egyre mérsékeltebbé válik. Ha az ekként korrigált értékeket nézzük, a lakásárváltozás éves üteme már csak 5,5 százalék. És bár a három év alatt kimutatható: Szlovénia és Írország megelőzi a 27,1 százalékos Magyarországot, a föltörekvő Portugália már készül elfoglalni ezt a harmadik helyet.

Az még jelenthető ki, hogy európai viszonylatban mérséklődik a drágulás üteme, vannak arra utaló jelek, hogy egyre több helyen érik el a csúcsot a lakásárak; néhány hónap óta hat országban minimális csökkenés tapasztalható; Romániában máris 18 százalékos volt az árcsökkenés a múlt év utolsó negyedében.     

Megjósolhatatlan, hogy a magyar lakásár-szint mikorra éri el a csúcsot, csak feltételezhető, hogy közeledünk hozzá. Csakhogy a friss kormányzati intézkedések megint csak élénkítik a keresletet. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hamarosan jegyezhető, kedvező kamatozású állampapírok a befektetési célú lakásvásárlók tömegét csábíthatják el a lakáspiacról. Ennek fényében a szakértők még az idén is 10 százalék körüli drágulással számolnak országosan.