Alakulóban Európa legnagyobb védett folyami területe

Az UNESCO „ember és bioszféra” programjának nemzetközi koordinációs tanácsa az idei konferenciáján bioszféra-rezervátummá nyilvánította a szlovéniai Mura-szakasz 29 ezer hektárnyi folyami és ártéri területét. Ez a következő láncszem abban a kezdeményezésben, melynek célja az öt országon átívelő Mura–Dráva–Duna bioszféra-rezervátum létrehozása, amelyben a WWF is aktívan részt vesz. (Kép: Aleksander Koren.)

A jelölést még 2016-ban nyújtotta be az UNESCO számára a szlovén környezetvédelmi minisztérium. Az Európa Amazonasának is nevezett hatalmas területen belül a magyarországi, a szerbiai és a horvátországi részt az UNESCO már elismerte bioszféra-rezervátumként, így Szlovéniával együtt jelenleg 850 ezer hektárnyi természeti és kulturális tájat vett védettsége alá az UNESCO a három folyó mentén. Hamarosan az ötödik ország is csatlakozhat, ugyanis következő lépésként a Spielfeld és Bad Radkersburg közti ausztriai Mura-szakasz is része lehet ennek a páratlan, egybefüggő területnek.

Arno Mohl, a WWF Ausztria Mura–Dráva–Duna-programjának vezetője (a fenti képet is ő készítette) kijelentette, hogy az UNESCO döntése mérföldkő Közép-Európa legnagyobb természetes folyórendszerének védelmében. Segítheti az olyan természetkárosítások elleni küzdelmet, mint például a szlovéniai Hrastje Mota közelébe tervezett murai vízerőmű megépítése, továbbá erősíti a helyi lakosok saját környezetük iránti elkötelezettségét is.

A szlovéniai Mura Bioszféra-rezervátum – amely egyben Natura 2000 terület is – körülbelül 100 kilométer hosszan terül el a Mura mentén, az osztrák–szlovén határtól egészen a horvát–magyar határig húzódik. Ez az állat- és növényfajokban rendkívül gazdag térség Szlovénia legnagyobb ártéri erdeinek ad otthont. Rengeteg fekete gólya, valamint a halak számára is ideális élőhely. Mára megritkult olyan vándorló halfajok, mint például a dunai galóca és a kecsege útját nem zárják el gátak, szabadon úszhatnak a Dráván keresztül a Dunába.

Czabán Dávid (WWF) felvétele.

Az öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátum létrehozásával párhuzamosan konkrét természetvédelmi munkák is zajlanak az egyes területeken. Összértékük 14 millió euró, melyet az Európai Unió társfinanszírozóként támogat. Tavaly óta a „coop MDD” kezdeményezésben a szakemberek szorosan együttműködnek a Mura–Dráva–Duna régióban a közös célok elérése és a határokon átnyúló természetvédelmi intézkedések végett. A múlt hónapban megkezdték az „Európa Amazonasa kerékpárút” tervezését, emellett pedig a folyók és árterük helyreállítása is zajlik, létrehozandó a természetes élőhelyeket.

Partnereivel közösen a WWF évek óta dolgozik azért, hogy létrejöjjön az öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátum a Mura, a Dráva és a Duna mentén, amely az ausztriai Spielfeldtől egészen a szerbiai Palánka városáig húzódik. Még 2011-ben öt ország – Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Szerbia – környezetvédelemmel foglalkozó miniszterei nyilatkozatot írtak alá, mellyel elkötelezték magukat a határokon átnyúló bioszféra-rezervátum létrehozása mellett. Ha ez megvalósul, akkor összesen 700 kilométernyi folyószakasz és egymillió hektár ártéri terület élvezhet nemzetközi védelmet. A megvalósítást azonban számos tényező nehezíti, mint például a vízerőmű-építések vagy a további folyószabályozások terve.