Az idén is: Zsolnay Fényfesztivál Pécsett

Négy napra ismét Pécs a világ fényfővárosa: július 7–10. között rendezik a VI. Zsolnay Fényfesztivált. Az ország első és egyetlen fényfesztiváljára százezer látogatót várnak és mintegy 120 programmal készülnek a szervezők. Világhírű fényművészek mutatják be munkájuk legizgalmasabb darabjait; a látogatók olyan kuriózumokat is kipróbálhatnak, mint a fénnyel teniszezés, a fénygraffiti-készítés és a fényóceánba merülés – mindezt ingyenesen.

Megelevenedik fantázia világa: a pécsi belváros 19 pontján láthatók július 710. között a fény útját alkotó, szemkápráztató látványosságok.

A világ legnagyobb fényfesztiváljait járta be a múlt években, most a pécsi bevásárló-központba érkezik az angol Squidsoup csapatának Submergence (Alámerülés) című hatalmas, magával ragadó alkotása. A közönség belesétálhat a műbe, miközben teljesen körülveszi a dinamikus fényinstalláció. Az ötezernél több fénypontból álló alkotás az óceánba alámerülés érzetét kelti.

Halálának 25. évfordulóján Pécs világhírű szülötte, Victor Vasarely munkássága előtt két alkotás fog tisztelegni. Vasarely képi világát továbbgondolva „szőnek fényszőnyeget” a Janus Pannonius utcában a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai. A másik alkotás egy Vasarely-ihlette interaktív favetítés lesz a Csontváry-múzeummal szemben.

A Zsolnay család a múlt század elején teniszpályát építtetett a Barbakán-árokba, az idén újra megelevenedik, és a látogatók fény segítségével játszhatnak teniszpartikat.

A Kossuth térre érkezik a francia Antonin Fourneau interaktív alkotása, a Waterlight Graffiti, ahol nyolc méter széles LED-falon, víz segítségével készíthetők fénygraffitik.

Fényfestés ragyogja be majd Pécs ikonikus tereit, épületeit, mint a Dzsámi, a Jókai tér vagy a Pécsi Nemzeti Színház, és fényköntöst kapnak olyan új helyszínek is, mint az új Pécsi Vásárcsarnok, az Árkád parkjának játszótere, ami UV-színekben fog pompázni.

Aki még több élményre vágyik az ingyenes fesztiválon, azt a Fény Útja Extra várja, amelynek kiemelt helyszínei és exkluzív programjai viszont csak egy karszalag megvásárlásával látogathatók. Ilyen lesz például az egyik legkülönlegesebb fényinstalláció, a Tundra nevű nemzetközi fényművész kollektíva Row című alkotása a Pécsi Galériában. A holografikus, audiovizuális élmény lényege, hogy a szemlélő mellett cikáznak a fényobjektumok, mintha Harry Potter-beli varázslatok röpködnének körülötte.

Pár hete nyitott újra a Jakováli Hasszán Dzsámi, az épület belső kupolájának és falainak fényfestése is megtekinthető, csakúgy, mint a Civil Közösségek Háza, ahol két magyar fényművész, Battha Gáspár és Mátrai Erik egy-egy munkájával találkozhat a közönség.

A fesztivál rangját a nemzetközi, pénzdíjazásos fényfestőverseny emeli. A Zsolnay Light Art idején a székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre a világ legjobb fényművészei háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal. Az idei verseny témája az egyensúly. A válogatás befejeződött, az előzsűri kiválasztotta a fesztivál döntőjébe jutott öt alkotást, ami természetesen látható lesz. A világ minden tájáról érkeztek nevezések, végül egy-egy magyar, francia, spanyol, német és thaiföldi alkotó jutott be a legjobbak közé.   

A Zsolnay Fényfesztivál különlegessége, hogy nemcsak sötétedés után, hanem napközben is kínál élményeket, ilyenkor elbűvölő nemzetközi utcaszínházi programokszórakoztatják a látogatókat. Chiléből egy utánozhatatlan utcai bohóc, Argentínából légtornász-akrobaták és egy bűvész-zsonglőr, Olaszországból buborékcirkusz, Franciaországból pedig egy újcirkuszi előadás érkezik, továbbá magyar tűzzsonglőrök előadásai is láthatók lesznek.

A Széchenyi téren a svájci Panorama Kino Theatre társulat pécsi és budapesti színészekkel kiegészülve különleges, 360 fokban forgó mozit épít fel, ahol a szélesvásznú kép az utca, a filmsztárok pedig a színészek mellett a fesztivál látogatói lesznek. Pécsi művészek varietéműsorát is láthatja a közönség.

A zenei programok érdekessége, hogy a fesztiválon csakis olyan zenei élményekkel találkozhatnak a látogatók, amelyekben hangsúlyosan jelen van a vizualitás. A látványos koncertek és dj-szettek éjszakába nyúló szórakozási lehetőséget kínálnak, fellép a Decolonize Your Mind Society, a Freakin’ Disco Kamaraelektronika, a Zagar, a Siblicity, a lengyel audiovizuális művész Ari Dykier, Dj dork és Bernathy Zsiga is.

A kiegészítő programok is sok izgalmat rejtenek. A Fénybütyköldében mindenki maga készíthet világító ékszereket és emléktárgyakat.

Minden évben „fénynagykövetek” érkeznek a fesztiválra, az idén lengyelek: lengyel fényalkotás és audiovizuális koncert is gazdagítja a programkínálatot, és szakmai beszélgetésre is sor kerül a fényművészet alkotóival.