Az újságíró archívumából – bukósisakon elbukni nem lehet (?)

Csak azért, hogy a ma emberei, mindenekelőtt a fiatalok is tudják: nem volt ám mindig árubőség és zavarba ejtő áruválaszték kis hazánkban. Miközben sorra új termékek s lehetőségek jelentek meg, gyakorta apróságok hiányoztak mellőlük, holott biztonságos használatukhoz nem egyszer viszonylag olcsó kiegészítőkhöz meg nem lehetett hozzájutni. Így voltunk a kerékpár-bukósisakkal is. Hiányának okát igyekeztem kideríteni – csaknem három és fél évtizeddel ezelőtt, akkor, amikor nálunk is a megjelent a BMX-kerékpár… (Az alábbi írás a Képes 7 című hetilap 1987. július 11-i számában jelent meg; föllelésében az Arcanum Adatbázis Kiadó digitális újság- és képeslap-gyűjteménye segített.)

Részlet egy kormányfői interjúból:

– Miniszterelnök úr! Milyen célt szolgál az a fehér sisak az ajtó melletti kis asztalon?

– A sisak egy új kampányunk főszereplője. Kerékpáros nemzet lévén, elsősorban a fiataloknak, a gyerekeknek ajánljuk, hogy biciklizés közben használjanak bukósisakot. Túl sok ugyanis a gyermekbaleset, a halálos is. – Ön is kerékpározik, elnök úr?

– Igen, hetente háromszor ülök nyeregbe. Fölveszem egyik régi melegítőmet, aztán gyerünk. Egykor atletizáltam, futottam, ugrottam, síeltem. De mivel sportbalesetek miatt a térdemet többször is operálni kellett, maradtam a biciklinél. Mindig kéznél van, olcsó – nem úgy, mint a méregdrága, divatos teniszpálya –, és ha az ember vigyáz rá, tisztán tartja, időnként megolajozza, akár egész életében hasznát veheti…

A helyszín: a koppenhágai Kastély-sziget. Ebben a nagyon szép műemléki együttesben áll a 12. századi alapokra épített neobarokk Christiansborg-palota, benne a törvényhozással, a legfelső bírósággal és a miniszterelnöki rezidenciával. A közvetlenségéről ismert Poul Schlüter, a Dán Királyság miniszterelnöke nyilatkozott fenti sorok aláírójának, ebből az interjúból való a fenti részlet.

Egykoron Magyarország is a kerékpárosok országa volt, mielőtt ki nem tört az autós őrület. A Kisalföld székhelye, Győr például, amellett, hogy a folyók városa, arról is híres volt, hogy a lakosság számához mérten ott gurult a legtöbb kerékpár hazánkban…

Évtizedek múltán, úgy látszik, újra kezd hódítani a kerékpár. Mindenekelőtt a tízen inneniek és túliak körében. Főként azóta, hogy nálunk is bemutatták a BMX-banditák című filmet. Nagyszerű szórakozás, ügyességet, lélekjelenlétet, kemény izmokat, helyzetfölismerő képességet kíván-követel a BMX-kerékpárral végezhető megannyi „mutatvány”.

Csakhogy amennyire nagyszerű játékszer, olyannyira veszélyes is lehet. Egy rosszul sikerült ugratás a bicajjal, és máris megvan a baj. Emlékezzünk csak a dán kormányfő, Poul Schlüter szavára! A balesetek súlyos következményeit elkerülendő javasolják a kerékpáros-bukósisakot a dánok.

Hájer Attila, az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács munkatársa:

– Erőfeszítéseink ellenére is növekszik a gyermekbalesetek száma, köztük a legsúlyosabb kimenetelűeké, tehát a halálosaké is. A személyi sérüléses 19 322 balesetből – tavalyi adat – 1322 esetben gyereket ért a baj: elütötték vagy saját maga okozta a vesztét. Éppen ezért, miként a segédmotorosoknak, kötelezővé tették a sisak viselését a lakott területen kívül, helyeselném a bukósisak viseletét – mindenekelőtt gyerekek számára – kerékpározás közben. A z OKBT-hez érkezett jelzések szerint azonban a segédmotorosok számára sincs mindig elegendő könnyű bukósisak…

Okáj Gergelytől, a Mobil kétkerekűjármű-kereskedelmi főosztályának csoportvezetőjétől kérdezem:

– Kapható-e boltjaikban bukósisak kerékpárosoknak?

– Kerékpáros-bukósisak nincs; kismotor-, segédmotor-kerékpárosok számára viszont már meglehetősen széles választékkal rendelkezünk…

– Olyan könnyű vagy könnyített sisakra gondolok, amit bárki, elsősorban a fiatalok, a

gyerekek is szívesen fölvennének a balesetek megelőzésére…

– Ilyen, sajnos, egyelőre nem létezik.

– Melyik cég gyártja hazánkban a bukósisakokat?

– A Kiskőrösi Ipari Szövetkezet.

Szivák Gyula elnök válaszol kérdéseinkre:

– Készítenek-e kerékpárosoknak bukósisakot?

– Miután nem előírás a bukósisak viselete, ezért sehol sem gyártanak ilyet.

– És ha a kereskedelem rendelne önöktől?

– Műbőr–műanyaghab-betétes sapkagyártásának a gondolatával foglalkozunk – kerékpárosok részére. A prototípusai máris készen vannak. Ebből lesz gyerekméret is.

Lapzártakor hívott a Mobiltól

Okáj Gergely:

– Most hozta a posta az olasz Boeri-cég küldeményét: mintapéldányt a BMX-kerékpárokhoz ajánlott gyermekbukósisakból.

Külső héja ütésálló, könnyű műanyag, belül kemény és puha műanyaghab-bélés. Tetszetős, célszerű, szívesen forgalmaznánk is.

Kérdés, meg tudjuk-e fizetni, lesz-e rá devizánk?

A krónikás véleménye: a bukósisakok gyártásában sokéves tapasztalatokkal rendelkező kiskőrösiek alighanem a zárakat tekintve is előnyben lehetnének az olasz cég áraival szemben. És talán a hazain kívül elsősorban a szocialista országok piacán is versenyképesek lehetnének.

Weber Lajosnak, az MTI fotósának a felvételei egy honi (!) BMX-verseny eseményeit rögzítik. Ezúttal nem a verseny izgalmainak felidézéséről van szó, hanem – tessék csak megnézni az ifjú versenyzők buksiját… A rajtmezeken lévő ábráról megállapítható: a versenyt az OKBT szervezte-rendezte, s kerített – nagyon helyesen – a versenyzők számára bukósisakokat is. Ifjú olvasóink szívét nyilván megdobogtatja a BMX-ek kétségkívül vonzó látványa; a zsengéik biztonságára ügyelő szülőket pedig – legalább is jó lenne, ha így lenne – a bukósisakok késztetik morfondírozásra. Vajon hol lehetne beszerezni? Nos, ez idő szerint Magyarországon, sehol. Pedig már a BMX bemutatásakor (Képes 7, 1986/22. szám) hangsúlyoztuk: e sajátos terepkerékpárok szinte elengedhetetlen tartozéka lenne a bukósisak, azaz a fejvédő, a térdvédő és a könyökvédő.

Tesszük ezt most még egyszer. Annak megjegyzésével, hogy piaci vizsgálódásaink szerint a sportboltokban könyökvédőt és térdvédőt lehet alkalmanként vásárolni (ha nem is olyan strapabíró kivitelűt, mint amilyen az „igazi”, a BMX-hez javasolt, a – sajnos – határainkon túl árusított). Ám ez is több a semminél. Mert az igazi „semmi” a fejvédő, a kerékpár-bukósisak. Ezt bizony, bármennyire is ügyel, ügyelni szeretne gyermeke biztonságára a gondos szülő, idehaza nem képes fellelni.

„Az újságíró archívumából” rovatunkban megjelenő írások az Arcanum Adatbázis Kiadó Digitális Tudománytárának gyűjteményében őrzött cikkek felhasználásával készülnek. Köszönet illeti érte az Arcanum ADT-t.)